La Piscine

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Eindelijk mogen we La Piscine vertonen; dé ultieme zwembadklassieker met Romy Schneider en Alain Delon! Zon en crime gaan hand in hand in dit stilistische kunstwerk over de knappe, rijke Marianne & Jean-Paul, die in een luxe vakantievilla in Zuid-Frankrijk verblijven. De komst van een oude bekende zorgt voor opschudding tijdens hun ontspannen vakantie…

Acteur en filmmaker Reiky de Valk deelt 'La Piscine'

Must-see, omdat:

  • 1. Je door de warme en broeierige beelden van deze zomerklassieker helemaal wegdroomt naar Zuid-Frankrijk.

  • 2. De chemie tussen Schneider en Delon ijzersterk is, wat vast te danken is aan hun oude liefdesrelatie.

  • 3. De jaren ‘60 esthetiek, vooral op het gebied van kleding, een nostalgisch verlangen naar dat tijdperk opwekt.

Gevaar onder de zon

Strandwandelingen over de eindeloze kusten van de Côte d’Azur, een verkoelend drankje op het ruime terras van een dromerige Franse villa, werken aan je kleurtje onder de stralende zon en het zalige gezelschap van je schaarsgeklede, beeldschone partner; zo begint de jaloersmakende vakantie van Marianne en Jean-Paul. Badend bij het zwembad genieten de twee van elkaar zonder enige zorg, stress, druk of idee van tijd – de ultieme slow down.

Marianne en Jean-Paul’s relaxte getaway zet de toon voor de gehele film. La Piscine is een uiterst gestileerde, slow-pace klassieker uit de Franse cinema. De film is een genot voor je ogen; van de eind jaren ‘60 easy-going maar high fashion badkleding en loungewear, tot de nogal aantrekkelijke sterrencast die het allemaal draagt. Romy Schneider (Marianne), Alain Delon (Jean-Paul), Jane Birkin en Maurice Ronet maken hun opwachting in de film. Schneider lijkt met de rol van de sexy en overspelige Marianne hard aan de weg te timmeren om van haar onschuldige imago af te komen, na het succes van haar bekendste rol als de meisjesachtige Sissi. Delon (Jean-Paul) lijkt met La Piscine juist zijn succes van Purple Noon (1959) te willen repeteren, als het personage met het verschuilde, schimmige karakter, verstopt achter die betoverende “icy blue eyes”.

De komst van Marianne’s oude kennis (en misschien geliefde…) Harry (Ronet) en zijn dochter Penelope (Birkin) zorgt voor onderliggende spanningen tussen de vier - zowel psychologische spanningen als seksuele. De verlangende blikken en sensuele close-ups domineren het beeld, langzaam opbouwend naar een duistere conclusie. De snapshots van de glinsterende gebruinde lichamen van de karakters grenzen aan ordinair, maar de flair waarmee La Piscine alles teweegbrengt maakt dat de film ermee wegkomt.

Waar La Piscine een oase van rust verbeeldt, was er rond de productie van de film heel wat rumoer. Vanwege de high profile celebrity cast waren de filmopnames voer voor roddels en drama. Zo was dit Schneiders en Delon’s eerste film samen sinds ze als koppel uit elkaar gingen. Daarnaast waarschuwde Jane Birkin’s toenmalige vriend, befaamd artiest Serge Gainsbourg, de mannelijke castleden om niet te flirten met zijn grote liefde. Als klap op de vuurpijl werd tijdens een van de opnamedagen Delon’s ex-bodyguard vermoord vanwege zijn affaire met de vrouw van een belangrijk politicus, wat later bekend werd als de Marković-affaire. Of je de film kijkt voor de sterren, het drama en de sixties nostalgie of vanwege de prachtig uitgebeelde en langzaam opbouwende spanning, La Piscine laat je met een prikkelend gevoel achter.

Geschreven door Vera Baur

“You were born to be loved, but you don’t realize it.”

Marianne (La Piscine)

Deze film werd ook geselecteerd door Reiky de Valk

Cidade de Deus

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.