La Tête Haute

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Een zachtmoedige rechter en goedgelovige begeleider zijn heilig overtuigd van de kansen en talenten van de 17-jarige delinquent Malony. Toch wil het hem niet lukken op het rechte pad te blijven. Kunnen zij hem redden?

Acteur Marcel Hensema over 'La Tête Haute'

Zonder hoop, geen leven

Was jij een moeilijke, rebelse puber? Of was je juist heel braaf en hield je je keurig aan de regels? De hoofdpersoon in La Tête Haute behoort in ieder geval tot de laatste categorie. Hoe heftig het is om te werken met 'probleemjongeren' kunnen maar weinig mensen zich voorstellen. Gillende kinderen, rondvliegend meubilair en de meest verdorven verwensingen; het is dagelijkse kost in een jeugdinrichting. Wie zich daar als jeugdwerker staande wil houden, moet flink wat voet in de aarde hebben. En een bere-dosis geduld. Maar laat er van dat soort mensen nu nét te weinig zijn.

Precies om deze reden maakte regisseur Emmanuelle Bercot La Tête Haute, een rauw-realistisch drama over de 17-jarige Malony, die zijn goedwillende (maar totaal ongeschikte) moeder van jongs af aan tot wanhoop drijft. Bercot werd geïnspireerd door het verhaal van haar oom die zelf jarenlang als begeleider met onhandelbare jongens werkte. Zijn verhaal werkte zij uit tot een film over exact zo’n “onhandelbare” jongen; in dit geval de 17-jarige Malony.

Al op 6-jarige leeftijd komt de kleine Malony in aanraking met justitie - iets dat op die leeftijd maar weinig goeds beloofd. Zijn labiele moeder kan nauwelijks met haar zoon omgaan, wat de woede en het ongeduld in deze jongen enkel aanwakkert. Bijna maandelijks brengt de delinquent een bezoekje aan kinderrechter Blaque (gespeeld door de altijd fenomenale Catherine Deneuve), die in de loop der tijd een zwak voor hem ontwikkelt. Met man en macht probeert ze de jonge Malony het rechte pad op te krijgen, maar zonder resultaat. Wanneer de tiener met een gestolen auto een ongeluk veroorzaakt, kan ook zij niets anders doen dan hem achter slot en grendel opsluiten.

Een opname is iets dat je, in welk geval dan ook, het liefste wilt voorkomen. Eenmaal opgesloten in een inrichting, is het moeilijk er weer uit te komen. Laat staan blijven. Want hoe hard de mensen om hem heen ook proberen, Malony valt keer op keer terug in zijn destructieve gedrag. En zelfs wanneer het ietsjes beter met hem lijkt te gaan, komt zijn impulsieve moeder weer roet in het eten gooien. De situatie van Malony lijkt uitzichtloos. Maar zonder hoop, geen leven (en ook geen verhaal). Dus zo heel af en toe gloort er licht aan de horizon.

In La Tête Haute wordt duidelijk hoe ongelooflijk belangrijk goede begeleiding is. Duidelijk wordt óók dat iedereen die zich inzet voor deze kinderen een héle grote prijs verdiend! Want wát een engelengeduld moeten deze mensen hebben. Zo is er een scène waarin twee opgefokte jongetjes een “constructief” gesprek met hun begeleider moeten hebben. In plaats van te luisteren of respect te tonen, praten de pubers haar na en gedragen zich strontvervelend. Het lukt haar uiteindelijk om de aandacht van de jongens te krijgen, maar zelf hadden we de handdoek allang in de ring gegooid.

Mooi om te zien is de bijzondere band tussen Malony en diens persoonlijke jeugdwerker, Yann. Ondanks alle tegenslagen en woede-uitbarstingen blijft de sympathieke Yann in zijn cliëntje geloven. Zijn vertrouwen en geduld zijn ontroerend en bemoedigend: zou het dan toch nog goed komen met Malony?

La Tête Haute toont op indrukwekkende wijze de onzekere wereld van een beschadigde, rebelse puber. Het verhaal ligt soms als een steen op de maag, maar de hoopvolle momenten weten het geheel toch een luchtig gehalte te geven. Niet onbelangrijk: La Tête Haute moet je alleen al kijken voor de geweldige acteerprestaties. De 19-jarige Rod Paradot maakte zijn debuut in deze film en bewijst direct over een groot talent te beschikken. Niet voor niets won hij voor zijn rol als Malony zowel de César Award als Lumière award voor most promising actor. Daarnaast bewijst Catherine Deneuve wederom één van de beste actrices van Frankrijk te zijn.

La Tête Haute is een film over kinderen die door velen als verloren worden beschouwd, maar die door mensen als Yann, rechter Blaque en Emmanuelle Bercot een hoopvol leven kunnen leiden. En gelukkig maar - want voor iedereen is een gelukkig bestaan weggelegd. Benieuwd naar het verhaal van deze lieve maar beschadigde puber? Kijk dan gauw naar deze rauwe, intrigerende film.

Must-see, omdat:

  • 1. Het acteerwerk van deze cast (met o.a. Catherine Deneuve en Benoît Magimel) fenomenaal is. Zo goed zie je het maar zelden.

  • 2. Het bijzonder is om te zien hoe geduldig en liefdevol deze jeugdmedewerkers met hun (vrij onhandelbare) cliënten omgaan. Een voorbeeld voor het échte leven.

  • 3. Een film met een hele belangrijke boodschap; kinderen worden niet geboren als agressieve monsters, maar worden het door hun omgeving en opvoeding.

“I want my mom."

Malony (La Tête Haute)

Deze film werd ook geselecteerd door Marcel Hensema

Men & Chicken

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.