Le Gamin au Vélo

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

In Le Gamin au Vélo probeert de 12-jarige Cyril met zijn fiets in de hand tevergeefs zijn nalatige vader te vinden. Na een letterlijke botsing met dorpskapster Samantha, stemt zij in om de jongen in de weekenden op te vangen. Ondanks dit barmhartige gebaar, blijft Cyril’s eenzijdige liefde voor zijn vader hem voortduwen in zijn zoektocht. Het hartverscheurende en hoopvolle verhaal van een kind dat nooit opgeeft.

Actrice Sallie Harmsen over 'Le Gamin au Vélo'

Als een pitbull

Barmhartigheid hoeft niet altijd gemotiveerd te zijn. In Le Gamin au Vélo wordt de 12-jarige Cyril door zijn vader achtergelaten, maar hij vindt soelaas door een kansontmoeting met Samantha die hem, als vanuit het niets, de weekenden in huis neemt. Zoals altijd trekken de Dardenne broers een wereld op die doet denken aan een sprookje zonder magie.

Het kan moeilijk te geloven zijn wanneer je in de steek wordt gelaten. Maar gelukkig bestaat er ook de kans dat iemand anders zich over je ontfermt. Wanneer je tussen de twee uitersten dobbert kun je je goed ontheemd voelen - en het is precies dat punt waar de Dardenne broers hun jonge hoofdpersoon in gooien, die niet voor niets de bijnaam ‘Pitbull’ krijgt.

Zoals de Dardenne broers weten, biedt een klein verhaal de mogelijkheid universele emoties weer te geven: wanneer Cyril alleen gelaten wordt wil hij het niet geloven, maar wanneer iemand zich tot hem nadert heeft hij het niet gelijk in de gaten. Zowel het loslaten van, als het binden aan mensen zijn misschien wel de moeilijkste ondernemingen die we als mensen ondergaan. Maar juist wanneer het leven (of deze film) je naar de keel grijpt, is het de kunst je vast te bijten en niet los te laten.

Must-see, omdat:

  • 1. De realistische emoties van de voorzichtig uitgediepte karakters je recht in je hart raken.

  • 2. Actrice Cécile de France haar rol als Samantha met zoveel nuance en kwetsbaarheid vertolkt, dat het echt een droom is om naar haar te kijken.

  • 3. Le Gamin au Vélo een tijdloos portret van menselijkheid schetst in zowel de keuzes die we maken als de obstakels die op ons pad komen.

Film in feiten

  • 1. Het script werd gestructureerd naar een sprookje, waarin een gedesillusioneerd jongetje de fee-achtige Samantha ontmoet.

  • 2. In de scènes waar Cyril wegrent van de politie en de openingsscène waarin hij de telefoon niet wil loslaten, was de jonge acteur geïnstrueerd onder geen enkel beding op te houden met zijn actie.

  • 3. De Dardenne broers werkten tot voor Le Gamin au Vélo uitsluitend met ongeschoolde acteurs. Hier voerden ze voor het eerst een steractrice op – iets wat ze later zouden herhalen met Deux Jours une Nuit, waarin Marion Cotillard de hoofdrol speelde.

“Don’t be upset if it’s not the way you dream it would be.”

Samantha (Le Gamin au Vélo)

Deze film werd ook geselecteerd door Sallie Harmsen

Burning

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.