Les Misérables

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Een politieagent verhuist naar Parijs om zich bij de anti-criminaliteitsbrigade van Montfermeil aan te sluiten en ontdekt een onderwereld waar de spanningen tussen verschillende groepen het ritme bepalen. In het Oscar-genomineerde Les Misérables geeft de Franse regisseur Ladj Ly op een krachtige en realistische manier een politiek systeem van sociale onderdrukking weer.

Acteur Joes Brauers over 'Les Misérables'

Een momentopname van politiegeweld, armoede en sociale ongelijkheid

Door Stefanie Gordin

De eerste scènes van Les Misérables vinden plaats tijdens de Wereldbeker Vieringen in 2018. Een groep jongeren voegt zich bij een gigantische menigte in de straten van Parijs. Ze dragen de Franse vlag om zich heen en juichen mee met de rest. Op de achtergrond komt de Arc de Triomphe in beeld. Het is een belangrijk moment van broederschap tussen mensen van verschillende sociale klassen en etniciteiten. Toch is het slechts een kort moment van gedeelde vreugde.

In Les Misérables volg je het verhaal van Stéphane, een politieagent die nog maar net naar Parijs is verhuisd. Hij komt terecht in de anti-criminaliteitsbrigade van Montfermeil in het 93ste arrondissement, waar hij zijn nieuwe collega’s en ervaren agenten Chris en Gwada ontmoet. Al snel ontdekt Stéphane de spanningen tussen de verschillende bendes en tieners in de wijk. Chris misbruikt vaak zijn macht over tieners, waarbij Gwada zelfgenoegzaam is met dat misbruik. Stéphane, die zich ongemakkelijk voelt, bemoeit zich niet met wat de rest doet.

De persoonlijke ervaringen van Frans regisseur Ladj Ly, die zoon is van een Malinese immigrant, vormen de basis voor Les Misérables. Hij groeide op in Montfermeil, waar het verhaal zich afspeelt. Hoewel het geen bewerking is op de roman van Victor Hugo, vindt het wel in dezelfde wijk plaats, waarin armoede en sociale ellende centraal staat. Het blijft volgens Ly een grimmige buurt die uit arme en rechteloze mensen bestaat, met vooral Afrikaanse immigranten die vaak met de autoriteiten botsen. Ly probeert met behulp van zijn camera de realiteit van de wereld vast te leggen.

Ly werd ook door de gewelddadige rellen in Parijs in 2005 geïnspireerd, waarbij jongeren van Afrikaanse afkomst betrokken waren in een opstand van drie weken. Deze rellen werden aangewakkerd door toegenomen werkloosheid, slechte huisvestingsomstandigheden en regelmatige intimidatie door de politie. Les Misérables is een harde en confronterende film die de kijker in één oogopslag aan het denken zet.

Must-see, omdat:

  • 1. De pakkende scènes en acteerprestaties van de jonge acteurs je direct omver gaan blazen.

  • 2. Les Misérables de eerste langspeelfilm is van regisseur Ladj Ly. De film werd gebaseerd op de gelijknamige korte film van Ly.

  • 3. De thema’s van de film uiterst actueel blijven, vooral de constante vijandigheid tussen politie en burgers.

“You are entrusted with weapons but you don't know how to use them.”

Salah (Les Misérables)

Deze film werd ook geselecteerd door Joes Brauers

Hell or High Water

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.