Mia Madre

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Margherita is filmmaakster, dochter van een stervende moeder en zit midden in een existentiële crisis. Beetje bij beetje verliest Margherita de controle over haar gedachten: angsten en woede nemen de overhand in haar hoofd, terwijl haar lichaam strijdlustig doorgaat met het ‘gewone’ leven. Is dit dan de realiteit? Nanni Moretti baseerde het steengoede, in Cannes bekroonde Mia Madre op eigen ervaringen en dat voel je aan alles.

Cinetree deelt 'Mia Madre'

Onuitputtelijke menselijke kracht

Door Nikki Nilwik

In het pijnlijke maar prachtige drama Mia Madre volgen we Margherita, een filmmaakster die bezig is met een film over de werkende klasse in Italië. Haar visie voor de film is duidelijk: de film moet de werkelijkheid reflecteren en tegelijkertijd ook iets toevoegen aan de Italiaanse samenleving. Volgens Margherita is dat namelijk de rol die cinema zou moeten hebben. Ondanks deze duidelijke visie, loopt het opnemen van haar film niet helemaal soepel. Dit komt deels door de hoofdrolspeler in haar film, de Amerikaanse Barry Huggins (John Turturro), die zich zijn momenten van roem in Amerika beter kan herinneren dan zijn tekst voor de film.

Tegelijkertijd is het ook Margherita zelf die de filmopnames tegenwerkt: terwijl ze in haar film de realiteit probeert te recreëren, verliest zij in haar dagelijkse leven juist het contact met de werkelijkheid omdat haar moeder Ada (Giulia Lazzarini) op sterven ligt. Pijn, ongeloof en machteloze woede voeren de bovenhand in Margherita’s hoofd, terwijl haar lichaam zich staande probeert te houden. De angst om haar moeder te verliezen wordt steeds erger en reëler, maar Margherita blijft ondanks alles doorgaan. Zelfs wanneer realiteit en fictie in haar hoofd niet meer met elkaar lijken te stroken, met als gevolg dat ook wij als kijker niet meer doorhebben of iets in Margherita’s hoofd gebeurt of in de werkelijkheid.

Mia Madre is voor een groot deel gebaseerd op de ervaringen van de bekende Italiaanse regisseur en acteur Nanni Moretti (La Stanza del Figlio). Hij verloor namelijk ook zijn moeder tijdens de opnames van een van zijn films. Moretti snapt dus als geen ander waar zijn personage Margherita door heen gaat - en dat is aan alles te merken. Het resultaat is een ontzettend indrukwekkende film waarin Moretti op een subtiele, maar zeer krachtige wijze de onuitputtelijke kracht van de mens - waarover we ons telkens weer kunnen verbazen - in beeld weet te brengen.

Must-see, omdat:

 • 1. Mia Madre in thuisland Italië flink in de prijzen viel en op Cannes de Juryprijs won.

 • 2. Regisseur Nanni Moretti erom bekend staat zelf te acteren in bijna al zijn film. Zo ook in Mia Madre, waarin hij de broer speelt van Margherita.

 • 3. Mia Madre een bijna onmenselijke ervaring, zoals het verlies van je moeder, op realistische en menselijke manier in beeld brengt.

“Margherita… Do something new, different, break at least one of your patterns.”

Giovanni (Mia Madre)

Deze films werden ook geselecteerd door Cinetree

Uit de schaduw

De kracht van geven met Teun Toebes

Moffenmeid

Deux Frères

Heartstone

The Hand

2046

Fallen Angels

Happy Together

Chungking Express

In The Mood For Love

My Foolish Heart

The Leisure Seeker

La Pazza Gioia

Fête de Famille

The Dark Horse

Les Ogres

La Última Primavera

Le Grand Bain

Wildlife

Una via a Palermo

The Farewell Party

Elle S'en Va

Moonrise Carcosa

Ema

Skate Kitchen

Blue Jasmine

The Sapphires

The Angels' Share

Naissance des pieuvres

Café de Flore

Todos lo Saben

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand