Moonrise Kingdom

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Innemende coming-of-age movie van Wes Anderson over de eerste, grote liefde, padvinders en nieuwe avonturen. De eigenwijze Suzy en Sam zijn het leven op eiland Penzance helemaal zat. Ze besluiten er samen vandoor te gaan en de boel de boel te laten. Helaas denken de volwassenen daar anders over...

Burgemeester Femke Halsema over 'Moonrise Kingdom'

Must-see, omdat:

  • 1. Moonrise Kingdom genomineerd werd voor de Oscar voor Best Original Scenario en voor talloze andere filmprijzen in aanmerking kwam (waarvan het er trouwens een heleboel heeft gewonnen).

  • 2. Moonrise Kingdom een prachtige en innemende coming-of-age movie is over de eerste, grote liefde.

  • 3. Wes Anderson bekend staat om zijn 'tot in de puntjes verzorgde' aankleding en alles-kloppende details. Zo werden de fantasy-romans die Suzy leest speciaal voor deze film ontworpen, en heeft Anderson voor zijn verhaal een eiland tot leven gebracht dat helemaal niet bestaat. Als dat niet bijzonder is, weten wij het ook niet meer!

Kalverliefde, vuurtorens en panikerende volwassenen

Stel: je bent 12 jaar, woont op een afgelegen eiland in het noorden van Amerika, hebt een stel wonderlijke ouders en je bent het leven tussen al die kinderachtige volwassenen even helemaal zat. Wat doe je? Neem je, samen met je grote liefde, het hazenpad of blijf je wachten tot het leven je vanzelf iets beters biedt? De fantasierijke Suzy en Sam, hoofdpersonages in Moonrise Kingdom, weten daar wel antwoord op: gewoon gaan!

De eigenwijze Suzy Bishop woont samen met haar ouders (Bill Murray en Frances McDormand) en haar twee jongere broertjes in een excentrieke vuurtoren op het afgelegen eiland Penzance. Ze slijt haar dagen met het lezen van prachtig geïllustreerde fantasy-romans, het luisteren naar platen van François Hardy en het spelen met haar kat. Hoewel het leven haar vriendelijk toelacht, raakt de twaalfjarige Suzy gefrustreerd door de alledaagse beslommeringen van haar leven op het eiland.

Het is de zomer van 1965 en Suzy heeft het helemaal gehad. Ze wil niet langer aangepast zijn en onder het juk van haar ouders leven, maar gewoon - samen met haar beste vriend en grote liefde - de wereld ontdekken. Dat ze op een afgelegen eiland woont, maakt haar helemaal niets uit. Want waar een wil is, is een weg… toch?

Suzy’s vriendje, weeskind Sam, denkt er hetzelfde over. Sinds het overlijden van zijn ouders kan de vriendelijke jongen maar moeilijk aarden. Zijn pleegfamilie lijkt hem niet helemaal te passen, en ook in zijn padvinders-groepje is hij - dag in, dag uit - het pispaaltje. Veel te verliezen heeft hij niet, dus een beslissing is snel genomen: zo snel mogelijk de benen nemen. Twee verloren zielen op zoek naar avontuur en de liefde: een mooier verhaal bestaat niet.

Toch is niet alles in Moonrise Kingdom 'peace, love & ice-cream'. Wanneer de volwassenen op het eiland de verdwijning van de kinderen ontdekken, is het anders zo rustige Penzance in rep en roer. Binnen no time worden alle bewoners gemobiliseerd om de twee jeugdige tortelduifjes op te sporen: van de lokale padvinders tot aan de sullige sheriff toe (die trouwens ook nog eens een geheime affaire met Suzy’s moeder blijkt te hebben). Een dreigende storm en de komst van een strenge jeugdzorg-medewerkster zet de verhoudingen nog eens extra op scherp.

Regisseur Wes Anderson staat bekend om zijn vreemde, ietwat absurdistische films, en Moonrise Kingdom is daarin geen uitzondering. De Anderson-formule is komisch, kleurrijk en (inmiddels) weinig verrassend, maar deze film is tóch één van de betere uit zijn oeuvre. Benieuwd waarom? Dan mag je dat lekker zelf uit gaan zoeken door te kijken naar deze sprookjesachtige feel-good movie.

Geschreven door Bo Courant

“We're in love. We just want to be together. What's wrong with that?”

Suzy (Moonrise Kingdom)

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.