Our Little Sister

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Drie zussen wonen samen en besluiten hun dertienjarige halfzusje in huis te nemen.

Cinetree Staff deelt 'Our little sister'

Stiekem is Our Little Sister een feel-good film, en daar is niets mis mee. Helemaal niet wanneer het zo’n schitterend vertolkte ode aan harmonieus samenleven is – leven met de familie die je hebt gekregen bij je geboorte en de familie die je later voor jezelf kiest.

Familie betekent voor ieder iets anders. Zo kwam schrijver/regisseur Hirokazu Kore-Eda erachter dat hij pas na het overlijden van zijn vader besef kreeg van wat familie voor hem betekende. Toen zijn moeder steef begon hij na te denken over wat het betekent om zoon te zijn. Maar ook zij die je later in het leven tegenkomt, of het nu vrienden of geliefden zijn, worden even goed ‘familie’, en met Our Little Sister bestrijkt Kore-Eda op zalvende wijze een breed spectrum aan combinaties en emotionele verhoudingen.

Het leven gaat niet over rozen, dat weet Kore-Eda als geen ander. Toch is de toon van zijn vertellingen berustend. Een zwak vaderfiguur laat vier dochters achter, waarvan één van hen voortkwam uit een affaire. De dochters hebben zelf hun strubbelingen ten opzichte van mannen, werk en ambitie. Maar zoals vaak in het echte leven kabbelen momenten van blijdschap en weemoed door elkaar zonder echte pieken, waardoor we langzaamaan naar een viertal sterke jonge vrouwen kijken die subtiele veranderingen ondergaan.

Film in feiten

  • 1. Om zich op hun gemak te voelen met elkaar en met ‘hun thuis’ gingen de vier actrices voor de draaidagen samen langs het huis. Ze maakten het huis schoon, werkten in de tuin en kookten en aten samen. Ook repareerden ze het shoji scherm (de schuifdeuren van houten rasterwerk en semi-transparant papier), wat regisseur Hirokazu Kore-Eda zo mooi vond dat hij er een scène van maakte.

  • 2. Omdat het huis zo centraal staat aan het verhaal werd er gezocht naar een goed ogende locatie. Het idee was om een mooi gelegen huis te vinden voor buitenshots en de rest op sets te bouwen. Toen ze het huis dat uiteindelijk in de film kwam vonden wilde de regisseur echter de hele locatie gebruiken omdat hij er zo van gecharmeerd was. De bewoner gaf toestemming het huis tijdelijk achter te laten zoals het was. Ook mocht er in de houten paal gekrast worden om Suzu’s lengte bij te houden.

  • 3. Haruka Ayase, die Sachi, de oudste dochter speelt, staat in Japan bekend om haar openhartigheid en vrolijke persoonlijkheid. Toen regisseur Hirokazu Kore-Eda haar ontmoette deed zij hem denken aan de muse van Yasuhiro Ozu (een gevierd regisseur met wie Kore-Eda vaker wordt vergeleken). Hierop besloot hij de film te draaien in een moderne variatie op Ozu’s stijl, waarbij dagelijkse taferelen centraal staan.

“Maybe father was a kind man. He left such a lovely little sister.”

Sachi (Our Little Sister)

Deze films werden ook geselecteerd door Ab Zagt

Átame!

Looking for Eric

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.