Prisoners

Spreading great stories

  • Maandelijks 15 films & docu’s die je bijblijven

  • Geselecteerd en ingeleid door experts

  • 30% korting op huurfilms

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Hoe ver zou jij gaan om je geliefden terug te vinden? Dit vraagstuk wordt onderzocht in het indrukwekkende Prisoners. Het leven van twee gezinnen wordt volledig op de kop gezet wanneer beide dochtertjes niet meer thuiskomen na het Thanksgiving-diner. De meisjes terugvinden blijkt echter een haast onmogelijke taak. Ben jij klaar voor deze Oscar-waardige nagelbijter die je 2,5 uur volledig gevangen zal houden?

Filmkenner Tom Ooms over 'Prisoners'

Niet alleen in de gevangenis ben je een gevangene

Door Nikki Nilwik

De vraag stellen ‘wat zou jij doen als je kind op een avond niet thuiskomt?’ is wellicht nutteloos, want voorstellen hoe dit voelt zonder het te hebben meegemaakt is onmogelijk. Maar laten we het ons toch proberen in te beelden, aangezien dit de situatie is waar de hoofdpersonen in Prisoners doorheen gaan. Mocht zoiets gebeuren, zou je dan op de politie vertrouwen om het op te lossen? Of het heft in eigen handen nemen, of misschien wel helemaal instorten en je verdriet wegdrinken? In het ijzersterke Prisoners lijken alle opties in eerste instantie gerechtvaardigd, maar welke geeft uiteindelijk het beste resultaat?

Zoals duidelijk is, draait Prisoners om de vermiste dochtertjes van de gezinnen Dover en Birch. De twee meisjes raken vermist tijdens Thanksgiving en diezelfde avond wordt er een zoektocht naar hen gestart onder leiding van detective Loki (Jake Gyllenhaal). In eerste instantie lijkt de oplossing voor de hand te liggen; die persoon die langsreed in een wit bestelbusje is duidelijk de dader. Echter blijkt dit stereotype – ieder kind heeft wel gehoord dat witte bestelbusjes niet te vertrouwen zijn, toch? – niet geheel te kloppen. Er is na 48 uur namelijk nog geen bewijs dat de bestuurder van het busje, Alex Jones (Paul Dano), inderdaad de dader is. Maar wie is het dan wel? Wat volgt zijn twee zenuwslopende uren waarin je je als kijker net zo wanhopig en verloren voelt als de families en de detective.

Denis Villeneuve’s Oscargenomineerde film is grimmig, krachtig en ook nog eens perfect gebalanceerd. Ja, de cinematografie is soms net zo spannend als het verhaal zelf en de muziek geeft je een gevoel van constante benauwdheid, maar het wordt nooit té veel. Hierdoor zorgt regisseur Villeneuve ervoor dat je Prisoners niet slechts bekijkt, maar ook echt ervaart. Eigenlijk worden wij dus - net zoals de personages in Prisoners gevangen worden door hun emoties - gevangengenomen in deze geweldige film van Villeneuve. Of dat de reden is dat hij heeft gekozen voor deze titel, zullen we nooit weten. Wat we wél weten, is dat deze misdaadfilm het verdient om door iedereen gezien te worden (mits je tegen een beetje bruutheid kan).

Must-see, omdat:

  • 1. Prisoners het toonbeeld is van een zenuwslopende thriller – eentje die je absoluut niet wilt missen.

  • 2. De cast van Prisoners bestaat uit een paar van de beste en meest geliefde acteurs van Hollywood (o.a. Hugh Jackman, Jake Gyllenhaal en Viola Davis).

  • 3. Denis Villeneuve’s film genomineerd werd voor een prestigieuze Oscar en hiernaast nog 10 andere prijzen won!

“Pray for the best but prepare for the worst.”

Keller (Prisoners)

Spreading great stories

  • Maandelijks 15 films & docu’s die je bijblijven

  • Geselecteerd en ingeleid door experts

  • 30% korting op huurfilms

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand