Sunset

Na een langdurige afwezigheid keert de twintigjarige Írisz terug naar haar geboorteplaats in Hongarije. Het is 1913 en de verhoudingen binnen het Oostenrijks-Hongaarse rijk staan op scherp. Maar dat is niet alles: middenin die chaos probeert Írisz een mysterie te ontrafelen dat haar leven voorgoed op z’n kop zet.

Must-see, omdat:

  • Sunset op het filmfestival van Venetië in 2018 (waar de film in première ging) bekroond werd met de enige echte Fipresci Prijs.

  • Regisseur László Nemes met zijn eerdere film (Son of Saul) flink in de prijzen viel. Zo mocht hij onder meer een Golden Globe, Grand Prix én Oscar voor Beste Niet-Engelstalige film in ontvangst nemen.

  • László Nemes inmiddels bekend staat om zijn unieke cinematografie. Anders dan we bij ‘doorsnee’ films gewend zijn, maakt Nemes gebruik van droomachtige 35mm-shots (die keer op keer zeer geprezen worden door de internationale pers).

  • Deze film je volledig verdwaasd achter laat. Met iedere stap die het hoofdpersonage zet, lijkt het mysterie groter en groter te worden. Samen met Írisz verdwaal je in een diepe, duistere illusie.

Film in feiten

  • De originele titel van Sunset is Napszállta (wat het Hongaarse woord voor zonsondergang is). Napszállta werd in 2018 - uit tientallen inzendingen - gekozen om als dé Hongaarse inzending voor de Oscars te fungeren.

  • Je zult het misschien niet geloven, maar één van de belangrijkste ‘hoofdrolspelers’ in Sunset wordt gespeeld door… hoeden. Deze hoeden staan namelijk symbool voor de tijd waarin Sunset zich afspeelt. Waarom? Omdat de hoeden die mensen destijds droegen, aangaven welke positie in de maatschappij mensen innamen.

  • Regisseur László Nemes heeft in een interview over Sunset toegegeven dat hij bewust met illusie en verwarring heeft gespeeld. Niet omdat hij de kijker op het verkeerde been wilde zetten, maar omdat hij aan wilde geven dat we “in de illusie leven alles te weten”. Volgens Nemes moeten we ons bewust zijn van het feit dat onze kennis begrensd is en je als mens soms iets verder moeten kijken dan je neus lang is. Een wijze les!

The horror of the world hides behind these infinitely pretty things.

Viennese Austrian