The Attack

Een arabische chirurg ontdekt iets over zijn eigen vrouw in de nasleep van een zelfmoordaanslag. Gebaseerd op het boek L’Attentat van Yasmina Khadra

Auteur Adriaan van Dis deelt 'The Attack'

Aan slag

Toen we vorig jaar op bezoek waren bij Film by the Sea vroegen we juryvoorzitter Adriaan van Dis naar films die indruk op hem hadden gemaakt. The Attack kwam als een van de eersten naar boven: een film die twee jaar eerder op datzelfde festival de Dioraphte Film- en Literatuurprijs won. Een film met een rijke voorgeschiedenis die op te weinig plekken te zien is geweest.

Regisseur Ziad Doueiri baseerde de film op op het boek L’Attentat van Yasmina Khadra: een bijzonder boek in vele opzichten. De auteur is ten eerste niet werkelijk een vrouw. ‘Yasmine Khadra’ is het pseudoniem van Mohammed Moulessehoul, een voormalig militair officier die vooral bekend was van non-fictie boeken. De boeken waren moeilijk verkrijgbaar, en werden al helemaal niet vertaald. De romans die hij als Khadra schreef staken dan eindelijk wel de oceaan over.

Maar toen de verfilming van zijn roman L’attentat was voltooid ging de distributie ook niet zonder slag of stoot. Doueiri zocht contact met Hezbollah en brak Lebanese wetten door de film daadwerkelijke in Israel te filmen, sowieso een gevoelige aangelegenheid (interessant feitje: hij kon deze reis maken dankzij zijn Amerikaanse paspoort dat hij had van zijn tijd als cameraman bij Quentin Tarantino’s “Reservoir Dogs” en “Pulp Fiction”). Marokko was het enige Arabische land dat de film wilden vertonen. Tijdens het Marrakech International Film Festival 2012 won het desondanks (of juist daarom) de Juryprijs. Ook in Nederland kreeg de film moeilijk voet aan wal.

Daarom zijn wij trots dat wij, op aanraden van meneer van Dis deze film met jullie mogen delen. Want dit is zo’n film die gezien moet worden.

“This is bigger than all of us.”

(The Attack)