The Blue Caftan

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Halim is een maalem; een meesterkleermaker van de oude stempel. Hij is zielsgelukkig getrouwd met zijn vrouw Mina, maar met de komst van zijn nieuwe leerling Youssef komt er plots een einde aan hun harmonieuze leven samen... Eigenzinnige film van regisseur Maryam Touzani (Adam) die met The Blue Caftan op prachtige wijze laat zien dat liefde verschillende vormen kan aannemen.

Schrijver en regisseur Zainab Goelaman deelt 'The Blue Caftan'

Must-see, omdat:

  • 1. The Blue Caftan de Marokkaanse inzending is voor de Oscars. In Cannes werd de film zelfs met een staande ovatie ontvangen en won hij de FIPRESCI-prijs.

  • 2. Regisseur Maryam Touzani - die je kunt kennen van het tedere drama Adam - op prachtige wijze laat zien dat liefde verschillende vormen kan aannemen.

  • 3. Saleh Bakri en Lubna Azabal ontzettend krachtige acteerprestaties neerzetten. Daarbij is de cinematografie een lust voor het oog, en die combinatie trekt je mee in dit warme Marokkaanse drama.

Film in feiten

  • 1. Volgens Touzani, die naast regisseur ook de schrijver is van deze film, is The Blue Caftan ontstaan uit een ontmoeting met een dameskapper in Salé in Marokko.

  • 2. Voor The Blue Caftan werkte Touzani net als voor Adam samen met hoofdrolspeler Lubna Azabal en director of photography Virginie Surdej.

  • 3. Halim is ‘maalem’ van beroep, een meester in ambacht, waarvan de letterlijke vertaling is: ‘iemand die weet’. Zijn grote kennis en kunde in het maken van kaftans geeft hem deze status.

“A caftan has to be able to survive the wearer. Be able to transfer from mother to daughter. Weather time.”

Halim (The Blue Caftan)

Deze films werden ook geselecteerd door Zainab Goelaman

Falcon Lake

Incendies

Thelma

The Kindergarten Teacher

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.