The Farewell Party

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Yehezkel en Levana slijten hun oude dag in een bejaardentehuis in Jeruzalem. Samen met hun vriendengroep vermaken ze zich prima, maar het leven wordt ineens weer écht spannend wanneer de doodzieke Max de vriendengroep vraagt hem te helpen bij het beëindigen van zijn leven. Euthanasie is namelijk illegaal in Israël, maar dat houdt deze jonge geestige vriendengroep niet tegen. De Israëlische publieksfavoriet The Farewell Party is een bijzondere film, die een somber thema op hilarische manier in beeld brengt.

Cinetree deelt 'The Farewell Party'

Dodelijk grappig

Door Nikki Nilwik

De Israëlische naam van The Farewell Party is ‘Mita Tova’, wat in het Nederlands ‘de goede dood betekent’. Best een gedurfde titel als je het ons vraagt, vooral omdat het plot van de film draait om euthanasie. Voor veel mensen, ook in Nederland, ligt euthanasie namelijk gevoelig. Dit zagen we bijvoorbeeld terug bij de politieke debatten van afgelopen maand, waarin de ene partij pleitte voor een moeilijkere euthanasieregeling terwijl de andere vindt dat het juist nog makkelijker moet kunnen. Alle discussie rondom dit onderwerp weghalen, kan een film helaas niet. Maar The Farewell Party zorgt er wel voor dat dit politiek en religieus beladen onderwerp weer een herkenbaar en menselijk karakter krijgt. Geen wonder dus dat deze film een enorme hit werd in thuisland Israël.

The Farewell Party draait om Yehezkel, zijn vrouw Levana en hun vriendengroep. Samen slijten zij hun oude dag in een bejaardentehuis in Jeruzalem. Niet zo’n depressief bejaardentehuis dat we vaak voor ons zien als we hieraan denken, maar een gezellig en levendig tehuis dat eerder doet denken aan een studentenhuis (maar dan dus voor bejaarden?) dan iets anders. In ieder geval heeft de vriendengroep het goed daar. Helaas zorgt hun leeftijd soms ook voor minder aangename gebeurtenissen; zo begint Levana langzamerhand dement te worden en is goede vriend Max enorm ziek. Zo ziek zelfs dat hij liever niet meer wil leven. Maar aangezien euthanasie in Israël verboden is, lijken er niet veel legale opties te zijn voor Max. Daarom besluit de vriendengroep Max te helpen op een zeer onofficiële manier – namelijk door een machine te bouwen waarmee Max zelf euthanasie kan plegen. Daar heb je vrienden voor toch?

Het plot van The Farewell Party klinkt wellicht wat somber, maar de film is allesbehalve dat. Regisseurs Tal Granit en Sharon Maymon hebben er op wonderbaarlijke wijze voor gezorgd dat de film luchtig en komisch is – waardoor het ondanks het zware thema toch een heerlijke wegkijker is. Het verhaal zit bomvol grappige en ironische dialogen (zoals het gesprek van de seniorenvriendengroep over longkanker waarbij ze allemaal met een sigaret in hun mond zitten) die de hele film een positieve lading geven. The Farewell Party is eigenlijk dus alles wat je niet verwacht als je denkt aan de dood als thema en juist daarom een must-see voor iedereen.

Must-see omdat:

 • 1. De film een moeilijk thema op een luchtige en laagdrempelige manier in beeld weet te brengen.

 • 2. Regisseurs Tal Granit en Sharon Maymon met The Farewell Party een politiek statement maakten in Israël, waar euthanasie nog steeds verboden is.

 • 3. Dit prachtige én komische drama je eraan herinnert dat je eigenlijk geen oordelen mag hebben, zonder dat je in iemands schoenen hebt gestaan.

“You have made our bed, now we must lie in it.”

Levana (The Farewell Party)

Deze films werden ook geselecteerd door Cinetree

Uit de schaduw

De kracht van geven met Teun Toebes

Moffenmeid

Deux Frères

Heartstone

The Hand

2046

Fallen Angels

Happy Together

Chungking Express

In The Mood For Love

My Foolish Heart

The Leisure Seeker

La Pazza Gioia

Fête de Famille

The Dark Horse

Les Ogres

La Última Primavera

Le Grand Bain

Wildlife

Mia Madre

Una via a Palermo

Elle S'en Va

Moonrise Carcosa

Ema

Skate Kitchen

Blue Jasmine

The Sapphires

The Angels' Share

Naissance des pieuvres

Café de Flore

Todos lo Saben

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand