The Man Who Wasn't There

De kettingrokende Ed Crane slijt zijn dagen in een kapperszaak waar hij tweede kapper is. Zijn vrouw heeft een minnaar maar zoals gewoonlijk zwijgt Ed hierover. Ed praat nauwelijks met zijn klanten tot er op een dag een loucher gast in zijn kappersstoel komt zitten. De klant vertelt hem over een zakendeal waarbij hij 10.000 dollar te kort komt. Crane besluit om zijn klant te helpen met het - volgens hem - waterdichte plan om de minnaar van zijn vrouw af te persen.

Waarom is dit een must-see?

  • 1. Film noir, tientallen gewonnen prijzen, dé Coen-brothers - do we need to say more?

  • 2. Applaus voor de production designers! Oude auto’s, klassieke kleding en interieurs, alles in deze film werd tot in de puntjes verzorgd om de authenticiteit te bevorderen.

  • 3. De hele film is in zwart-wit geschoten en dat zorgt voor prachtig contrastrijke beelden. De gradaties en nuanceringen zijn zo goed op elkaar afgesteld dat je nooit meer in kleur zou willen kijken!

Film in feiten

  • Toen Billy Bob Thorton werd gevraagd voor deze film hoefde hij niet lang na te denken. Zonder één blik op het script gewerpt te hebben zei hij ‘ja’ tegen de Coen-brothers.

  • Tijdens het filmfestival van Cannes in 2001 won deze film de prijs voor beste regisseur (gedeeld met David Lynch!)

  • Een cast met maar liefst twee Oscar winnaars: Frances McDormand en Billy Bob Thornton en twee Oscar genomineerden: Richard Jenkins en Jennifer Jason Leigh.

“Sometimes, the more you look, the less you really know.”

Ed Crane (The Man Who Wasn't There)