The Rider

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Meer dan 25 Awards wereldwijd voor tegendraadse western The Rider en dat begrijpen wij wel. Chloé Zhao’s film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de sympathieke rodeorijder Brady Blackburn, die na een gevaarlijke val opzoek gaat naar zijn nieuwe identiteit. The Rider laat je heel dichtbij komen en toont de zachte kant van Amerikaanse cowboys.

Fotograaf Robin du Puy over 'The Rider'

Rodeo of blijven leven?

Door Nikki Nilwik

‘I believe that God gave everything on this planet a purpose’. Deze wijze woorden deelt Brady Blackburn, de hoofdrolspeler van de indrukwekkende film The Rider, op een avond met zijn zusje. Volgens Brady heeft alles en iedereen een taak gekregen in het leven. Paarden horen over de prairie te rennen en cowboys horen te rijden. Het naleven van deze taken is, volgens Brady, niet alleen wat je hoort te doen, maar ook het enige dat hem zielsgelukkig maakt. Maar wat doe je dan als je deze voorbestemde taak niet meer kunt vervullen? Wat gebeurt er als je je ultieme passie, je grootste liefde, datgene waar jij je levensvuur uit haalt niet meer kunt beoefenen?

Deze vragen beantwoordt de emotionele en oprechte, waargebeurde film, The Rider. De film vertelt het verhaal van Brady Blackburn (Brady Jandreau), een jonge, charismatische cowboy uit South Dakota die na een lelijke val in 2016 - waarvan de daadwerkelijke beelden te zien zijn in de film – noodgedwongen moest stoppen met zijn grote passie; rodeorijden. Binnen enkele maanden ruilt hij geforceerd zijn cowboykleding in voor een supermarkt schortje en verandert hij van rodeokoning naar jongen met hersenschade, epileptische aanvallen en vooral zonder vervulde hartstocht. The Rider neemt ons mee in de emotionele achtbaan na dit ongeluk, waarin Brady samen met zijn familie en vrienden (die gespeeld worden door Brady Jandreau’s echte familie en vrienden!) opzoek gaat naar zijn nieuwe identiteit als onvolmaakte cowboy.

Chloé Zhao’s dramafilm laat, in tegenstelling tot vele andere westerns, op bijzondere manier de zachte kant van Amerikaanse cowboys zien. De intieme scènes waarin we Brady aan het werk zien met zijn paarden of zien huilen bij zijn beste, invalide vriend maken zijn karakter herkenbaar voor velen. Het verloren gevoel of het onverwacht negatief uitpakken van situaties zijn immers kwesties die in ieder mensenleven naar voren komen. The Rider maakt, met zijn intieme, poëtische camerabeelden en het verbluffend authentieke acteerwerk duidelijk dat deze gevoelens helemaal in oké zijn. Zo beaamt de film iets dat soms vergeten wordt in onze hectische en harde wereld; namelijk dat geen enkele persoon super(wo)man kan en hoeft te zijn. Dit maakt The Rider, die door zijn thematiek wellicht op eerste gezicht geen allemansvriend lijkt, volgens ons een must-see voor iedereen.

Must-see, omdat:

  • 1. The Rider universele problemen en gevoelens aankaart, die voor iedereen herkenbaar zijn en eigenlijk meer geaccepteerd moeten worden in onze samenleving.

  • 2. De acteurs uit de film geen achtergrond hebben in acteren. Chloé leerden hen kennen op de ranch en besloot dat zij zichzelf moesten spelen in haar waargebeurde film.

  • 3. De film maar liefst 25 awards won, waaronder de C.I.C.A.E. Award prijs tijdens het Cannes Film Festival.

“If any animal around here got hurt like I did, they’d have to be put down.”

Brady Blackburn (The Rider)

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.