The Wolfpack

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Ze mochten amper de deur uit, maar hebben wel ongeveer alle films ooit gezien. Een intieme documentaire over een van de meest opzienbarende families in de VS.

Rapper & schrijver Pepijn Lanen over 'The Wolpack'

The Real Movie Brats

De generatie Amerikaanse filmmakers van de jaren ’70 (o.a. Steven Spielberg, George Lucas, Martin Scorsese) werden wel ‘The Movie Brats’ genoemd, omdat ze opgroeiden met TV en film. Hun levens waren doordrenkt van audiovisuele cultuur. Maar maak nu kennis met de broers Angulo: jarenlang zaten zij opgesloten in een appartement in hartje New York, overbezorgde ouders wilden hen afschermen van een boze buitenwereld. Ter compensatie mochten ze wel alle films kijken die er maar te vinden waren. Het resultaat: De Koningen der Movie Brats, zoals je ze nog nooit hebt gezien. Ziehier! The Wolfpack!

Overbezorgde ouders zijn een bekend fenomeen. Tot hoe laat mocht jij vroeger opblijven? Wanneer mocht je voor het eerst uit? Kreeg je juist een verbod op alcohol drinken of had je het soort ouders die dachten dat het een goed idee was de eerste paar slokken onder hun toezicht naar binnen te gieten? En bij elke handhaving van een bedtijd of suikerquotum hoorde vaak ook een regiment aan films en tv die wel of niet gezien mochten worden. Het is daarom des te opmerkelijker dat de ouders Angulo, die hun kinderen vanuit ethische overwegingen niet de deur uit lieten hun kinderen wel elke film die je maar kunt bedenken voorschotelde. Misschien om het gebrek aan echte wereld op te vullen, maar je zou denken dat mensen die New York corrupt vinden ook hun bedenkingen hebben wanneer hun kinderen de hele dag Reservoir Dogs naspelen..

De impact van The Wolfpack valt eigenlijk uiteen in meerdere componenten. Aan de ene kant krijgen we een situatie te zien van wat er kan gebeuren wanneer ouders doorslaan in het afschermen van hun kinderen. Maar aan de andere kant zien we dat films verbinden: de voornaamste reden waarom de broers tijd met elkaar doorbrengen is het feit dat zij films kunnen kijken, naspelen. Er zijn behoorlijk kanttekeningen te zetten bij zowel de opvoeding als de mate waarin de film hier iets van laat zien. Maar gelukkig wordt boven alles duidelijk dat de films deze jongens een kader voor de wereld hebben gegeven dat ze nooit hadden gekregen wanneer ze enkel in isolement hadden geleefd. En nu is het ook nog eens het medium film dat de glazen muur doorbreekt, hen aan de wereld toont, en hen de kans biedt de wereld in te stappen.

Film in feiten

  • Filmmaker Crystal Moselle zag de jongens op straat lopen in New York. Door hun opvallende lange zwarte haar wilde ze meer over ze weten en rende ze achterna. Nadat ze over hun achtergrond hoorde wilde ze een documentaire over hun gezin maken.

  • De ouders van de Angulo kinderen zijn Peruviaanse hippies die vanuit filosofisch standpunt tegen loonarbeid zijn. Ze wilden verder reizen dan New York, maar kwamen er vast te zitten door geldnood.

  • Crystal Moselle was de eerste gast die ooit het huis mocht binnenkomen. Dankzij de gedeelde liefde voor film was juist het feit dat ze een filmmaker was haar troef.

“If I didn’t have movies, life would be pretty boring..”

Govinda Angulo (The Wolfpack)

Deze films werden ook geselecteerd door Pepijn Lanen

Ernest & Celestine

Norwegian Wood

Synecdoche, New York

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.