Toni Erdmann

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Ines is gesjeesd zakenvrouw bij een groot Duits bedrijf gevestigd in Boekarest. Als haar vader onverwachts voor de deur staat, verbergt ze haar ergernis niet. Wanneer ze haar vader niet kan zeggen of ze gelukkig is roept hij een personage in het leven om haar op te vrolijken: Toni Erdmann.

Acteur Nils Verkooijen over 'Toni Erdmann'

Dubbelleven

Door Laura Messina

Iedereen herkent de momenten wel waarop alles nét iets te veel wordt. Zeker wanneer je lijdt aan prestatiedrang en de neiging hebt (te) veel hooi op je vork te nemen. Ook op de werkvloer wil je je graag van je beste kant laten zien, en zet je relaties met klanten of collega’s soms voor je eigen welzijn. Maar wat heb je eraan als je je volledig verliest in je baan? Je collega’s zullen blij zijn met het verrichte werk, maar je wordt er waarschijnlijk geen gezelliger persoon van. Op zulke momenten is het goed om te beseffen dat je niet altijd alles serieus hoeft te nemen. Tuurlijk wil je zoveel mogelijk voldoening uit je leven halen, maar werkdagen van 15 uur en een burnout dragen daar (waarschijnlijk) niet aan bij.

Moeite met jezelf daaraan herinneren? Dan is daar gelukkig Toni Erdmann. Of ja, eigenlijk is Toni Erdmann het alterego van de 65-jarige Winfried. Zijn dochter Ines is een ambitieuze zakenvrouw die de hele wereld rondreist en van het ene naar het andere project rent. Wanneer Winfried onverwachts voor de deur van Ines staat, kan ze haar irritatie nauwelijks verbergen. Ze is al maanden druk met voorbereidingen voor een belangrijke presentatie, en kan haar vader er even niet bij hebben. Om Ines op te vrolijken, roept Winfried Toni Erdmann tot leven. Hij meldt zich als ‘coach’ Toni Erdmann bij de werkgever van Ines, waar hij wonderlijk genoeg meteen vertrouwen wekt. Hij bluft en improviseert er op los en weet zo het verhaal, dat eigenlijk pijnlijk en tragisch is, van een hilarisch jasje te voorzien. Toni Erdmann is een originele en verrassende film die uitgroeide tot dé sensatie van het Filmfestival van Cannes in 2016. Dat belooft wat!

Must-see, omdat:

 • 1. Dit een van de meest opmerkelijke komedies is die je ooit zult zien!

 • 2. Films die zo trefzeker gemaakt worden en zo onverwacht uitpakken, het verdienen om gezien te worden.

 • 3. Toni Erdmann favoriet bij internationale jury’s, pers en publieken bleek.

Film in feiten

 • Schrijver/regisseur Maren Ade baseerde het personage van Toni Erdmann losjes op haar eigen vader, die regelmatig een nepgebit droeg om mensen voor de gek te houden, en deels op wijlen comedian Andy Kaufman.

 • Hoewel de film wordt gelauwerd als comedy meent schrijver/regisseur Maren Ade dat de film “verdrietig” en “super serieus” bedoeld is.

 • Een Amerikaanse remake is onderweg. Kristen Wiig en Jack Nicholson zijn al gecast.

“You have to do this or that, but meanwhile life is just passing by.”

Winfried Conradi (Toni Erdmann)

Deze films werden ook geselecteerd door Nils Verkooijen

Happy End

Parasite

Enemy

The Square

Die Fälscher

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand