Zagros

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Familie of je huwelijk? De Koerdische Zagros staat voor die onmogelijke keuze en talloze andere terugkerende dilemma’s in het aangrijpende drama Zagros. Wanneer de goedhartige herder zijn (met de dood bedreigde) vrouw achterna reist naar België, nadat haar schoonfamilie haar heeft beschuldigd van ontrouw, staat hem de zware opgave te leven met de (on)geloofwaardigheid van zijn vrouw, de onontkoombare druk van zijn familie en de onvergeeflijke consequenties van zijn acties.

Artistiek directeur MtM Margje de Koning deelt 'Zagros'

Must-see, omdat:

  • 1. De huwelijksproblemen tussen Zagros (Feyyaz Duman) en Havin (Halima Ilter) wordt overtuigend overgebracht door de puurheid en subtiliteit van de acteurs.

  • 2. Het krachtige kijkers-perspectief vanuit de ogen van Zagros ons al zijn dilemma’s en gedachtenspinsels van heel dichtbij laat meemaken.

  • 3. De drukkende sfeer van de donkere wolk boven de relatie heel knap tijdens de hele film blijft hangen.

Droevige dilemma’s

Frustratie, jaloezie, verdriet en emoties van moedeloosheid volgen elkaar op in een overtreffende trap in het hartverscheurende Zagros. Knik je langzaam mee met deze introductie van de film of schrikt het je af nog voordat je eraan begint? Laat dit laatste hopelijk niet het geval zijn, want de donkere wolk die het verhaal van Zagros omsluiert maakt het ervaren van dit treffende, ontroerende en belangrijke verhaal alleen maar sterker. Het missen van deze film zou uiterst zonde zijn van het authentieke perspectief, de krachtige vorm van storytelling en de uiterst cruciale thematiek die dit indrukwekkende drama brengen.

Zagros vertelt het verhaal van de Koerdische Zagros en de dilemma’s en innerlijke demonen waar hij mee wordt geconfronteerd bij het redden van zijn huwelijk en het herstellen van zijn gezinnetje. Op het idyllische platteland van Koerdistan woont herder Zagros, omringd door zijn familie en met zijn vrouw Havin en dochtertje Rayhan. Wanneer Havin wordt beschuldigd van ontrouw, dringt Zagros’ familie (verrassend genoeg vooral de mannen uit zijn familie) hem aan om actie te ondernemen; suggesties van verbanning tot doodslag worden geopperd om zijn eer en die van zijn familie te behouden. Zagros, die zichzelf als ‘moderne’ man bestempelt, ziet geen heil in de roddels noch in de ‘straffen’ geopperd richting zijn vrouw. Havin neemt de (fysieke) doodsbedreigingen van Zagros’ familie wel serieus en vlucht met haar dochter richting België. Wat voor Zagros volgt is een reis achter zijn gezin aan en een troebel nieuw leven in België; (enigszins) ver van familie, geconfronteerd met asielproblemen en geringe werkgelegenheid, bevindt Zagros zich in een grote huwelijkse crisis. Laat hij zijn verstand kleuren door roddels van zijn familie, geruchten van ontrouw en gevoelens van jaloezie? Of bewijst hij tegen de achtergrond van het culture-clashing België de moderne man te zijn die hij beweert en luistert hij naar de bedenkelijke ontkenningen van zijn vrouw?

Deze aangrijpende samenkomst van subliem uitgewerkte thematiek rondom culturele kloven, religie, emancipatie, eerwraak en vluchtelingen- en immigratieproblematiek is het brainchild van regisseur Sahim Omar Kalifa. De Belgische regisseur met Koerdische roots maakt met Zagros zijn speelfilmdebuut. Kalifa was al bekend in België vanwege zijn Oscar-genomineerde korte films (Baghdad Messi, Bad Hunter) en wordt gezien als een belangrijke nieuwe stem in het Vlaamse filmlandschap. Kalifa vertelt een verhaal met het persoonlijke perspectief van de dagelijkse struggles van een persoon met een migratieachtergrond, die in het westen een leven probeert op te bouwen. Hij laat in Zagros aan de ene kant de innerlijke dilemma’s en herkenbare relatieperikelen het verhaal leiden, terwijl hij aan de andere kant een (voor menig) onbekend licht schijnt op de vele onontkoombare problemen die Zagros en zijn relatie omringen en beïnvloeden - zoals de rol van religie, familie en eer. De samenkomst van deze voorzichtig afgewogen onderwerpen van storytelling worden zo dicht op de huid uitgedragen rondom, at its core, een tragisch huwelijksdrama, dat elk dilemma, elk drama en elke emotie echt binnenkomt en je op verschillende vlakken aan het denken zet.

Geschreven door Vera Baur

“You should have stayed in the mountains.”

Havin (Zagros)

Deze film werd ook geselecteerd door Margje de Koning

Linha de Passe

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.