Background image


That's where the light gets in


Zoals je vast niet ontgaan zal zijn, is mentale gezondheid een belangrijk thema voor ons als Cinetree team. Een thema dat ons persoonlijk raakt, want ook wij hebben te maken met psychische variaties, iets wat vaak gepaard gaat met creativiteit en gevoeligheid. Natuurlijk is dit iets waar we, net als 48% van Nederland, soms mee worstelen, maar het is ook iets waar een enorme kracht in schuilt. Wat als we niet minder zouden focussen op de kwetsbaarheid, maar juist op de kracht die dit met zich meebrengt?

Daarom keek je van 28 juni t/m 7 juli 2024 via deze pagina gratis naar een selectie van bijzondere films rondom mentale gezondheid. Door verhalen met elkaar te delen kunnen we samen de taboes rondom mentale gezondheid doorbreken. Films waarin verschillende verhalen en perspectieven van mentale gezondheid centraal staan. Denk aan de prachtige kwetsbare arthousefilm Les Intranquilles, over hoe een man en zijn gezin omgaan met zijn bipolaire variatie, of de prijswinnende documentaire The Eternal Memory, waarin een echtpaar hun herinneringen extra koestert vanwege zijn Alzheimer-diagnose. Spread the light!

Hanna Verboom, founder Cinetree

The Perks of Being a Wallflower

 • 2012
 • Drama, Romance
 • 102 minuten

Een nieuwkomer sluit zich aan bij twee buitenbeentjes; samen ontdekken zij de wereld. Wonderschoon coming of age- verhaal met in de hoofdrollenn o.a. Emma Watson en Ezra Miller (We Need to Talk about Kevin). Een film die laat zien dat het moeite kan kosten om te vinden wie je bent, maar dat je gaandeweg soortgenoten zult treffen.

The Dark Horse

 • 2014
 • Biography, Drama
 • 124 minuten

The Dark Horse draait om de Nieuw-Zeelandse Genesis: een Maoriaanse, bipolaire schaakheld, die met zijn uitstekende gevoel voor schaken en diepgewortelde kennis en liefde voor de Māori een groep ‘kansarme’ jongeren weet te enthousiasmeren voor het schaakspel. The Dark Horse is een fenomenale, gevoelige film, over het leven van de Māori in Nieuw-Zeeland en de kracht van stabiliteit.

The Eternal Memory

 • 2023
 • Documentary
 • 83 minuten

Geheugenverlies kan angstaanjagend en hartverscheurend zijn, iets wat velen helaas zullen herkennen. Zo ook het Chileense koppel Paulina en Augusto: na een liefdevol huwelijk van 25 jaar strijden ze samen tegen Augusto's Alzheimer. Ondanks het verdriet zijn er nog altijd veel hartverwarmende momenten vol liefde, waarbij het stel vasthoudt aan hun herinneringen van de afgelopen jaren.

Les Intranquilles

 • 2021
 • Drama
 • 117 minuten

Psychische variaties worden eindelijk steeds vaker onderwerp van gesprek. Maar soms is het lastig om je in te leven als je er zelf geen ervaring mee hebt. In Les Intranquilles krijgen we een bijzonder kijkje in het leven van de bipolaire Damien (Damien Bonnard) en zijn vrouw Leïla (Leïla Bekhti) en de gevolgen van zijn stemmingswisselingen op het gezin.

“There is a crack in everything, that's how the light gets in.”

– Leonard Cohen


Cinetree Originals presenteert

Uit de schaduw

 • 2021
 • Documentary, Short
 • 10 minuten

Ruim 43% van de Nederlanders krijgt in het leven te maken met psychische kwetsbaarheden. In sommige stammen in Sub-Saharaans Afrika heb je geen mensen met een psychische diagnose, maar wel mensen die weten wanneer het regent. Mensen die erg gevoelig en intuïtief zijn. Misschien is het wel een kracht, die kwetsbaarheid? Hoe mooi zou het zijn als we hier meer over zouden praten? Misschien is het tijd om uit de schaduw te stappen…

Samen uit de schaduw

 • 2023
 • Documentary, Short
 • 44 minuten

Samen uit de schaduw is het vervolg op onze eerdere documentaire Uit de schaduw. In het eerste deel vertelde Cinetree-founder Hanna Verboom voor het eerst openlijk over haar psychische variatie. In het vervolg gaat ze samen met haar broertje Juda op zoek naar antwoorden. In Samen uit de schaduw gaan zij samen met experts en ervaringsdeskundigen zoals psychiater Dirk de Wachter, zanger Typhoon en Hoogleraar psychiatrie Jim van Os op onderzoek. Ze komen tot één conclusie: “Mensen hebben mensen nodig.”


In gesprek met…

Prof. Dr. Floortje Scheepers

“Ik gebruik heel vaak de metafoor van de paardenbloem en de orchidee. Je hebt mensen die heel gevoelig zijn voor de omgeving, dat zijn eigenlijk orchideeën. Die doen het op heel weinig plekken, maar als ze een goede context hebben... Dan bloeien ze tot de mooiste bloemen van het bloemenveld.”

Psychiater Dirk de Wachter

“Het is mijn taak als psychiater om ervoor te zorgen dat mensen met een kwetsbaarheid goed omringd zijn. Dat ze niet alleen zijn. En het erge is dat het vaak wel zo is.”

Psychiater Jim van Os

“Het allerbelangrijkste bij het leren omgaan met je psychisch lijden is een ander mens. Een ander mens die betrokken is, die de vocabulaire heeft om erover te praten en bereid is om dat lijden te co-dragen.”

Prof. dr. Evelien Brouwers

Voor het eerste deel van Uit de schaduw gingen we in gesprek met Prof. dr. Evelien Brouwers: bijzonder hoogleraar psychische gezondheid en duurzame inzetbaarheid in arbeid. Ze vertelde ons over haar onderzoeken naar stigmatisering bij psychische aandoeningen, specifiek in relatie tot werk.

Psychiater Dirk de Wachter

Volgens psychiater Dirk de Wachter zien we het tegenwoordig als noodzaak om zoveel mogelijk 'zelf' te doen. Hulp vragen of op naasten leunen is bijna een taboe geworden. Toch is het juist in tijden van angst en onzekerheid van ongekend belang dat we naar elkaar omzien en, als het ware, elkaars psychiater zijn.

Over Cinetree

Cinetree is een online filmplatform van Nederlandse bodem. Bij Cinetree geloven wij dat films zaadjes kunnen planten. Ze kunnen ons raken, inspireren en zelfs tot actie bewegen. Deze films kiezen wij bij Cinetree met liefde voor onze leden uit en met hun bijdrage vertellen we nieuwe verhalen.

De Uit de Schaduw filmcollectie wordt mede mogelijk gemaakt door