Bijzondere verhalen van bijzondere karakters

Door Laura Messina • 11 feb 2019

Wij selecteerden vijf verhalen van bijzondere, eigenzinnige karakters die hun eigen weg volgen.

De meeste verhalen worden pas interessant wanneer er wordt afgeweken van een norm. Kijk jij het liefst een film over een succesvolle advocaat met een perfect leven, of is het juist het verhaal van een tiener die worstelt met zichzelf dat jou grijpt?

Juist die verhalen vinden wij enorm interessant: over rebellen, eigenzinnige personages en mensen die hun eigen weg volgen - verhalen met bijzondere karakters. We delen dan ook met veel liefde de volgende vijf films met je!

1. Boyhood

We beginnen met een wel heel bijzonder verhaal, namelijk Boyhood. Regisseur Richard Linklater (Before Sunset, Before Midnight) volgde zijn cast twaalf jaar lang en heeft dit vertaald naar tweeëneenhalf uur film. In de film volgen we Mason Jr. vanaf het moment dat hij als zesjarige in het gras ligt en naar de lucht staart, tot het moment dat hij achttien jaar wordt. We zien hoe zijn relatie met zijn ouders, stiefouders en vrienden zich ontwikkelen, hoe hij omgaat met de scheiding van zijn ouders, en hoe hij zijn weg naar volwassenheid vindt. Een prachtig en uniek coming-of-age verhaal.

Linklater wilde voor Boyhood graag een film maken over een opgroeiend gezin, maar wilde de rollen niet door verschillende acteurs laten spelen. Daarom besloot de filmmaker een twaalf jaar durend project aan te gaan, waarin je de acteurs daadwerkelijk ziet opgroeien en ouder worden. En hoe lastig het ook moet zijn om een cast te vinden die zich voor twaalf jaar aan één project wil verbinden, is het Linklater zonder twijfel gelukt om een waanzinnige cast te verzamelen.

2. Monsieur Lazhar

Wanneer je een heftige gebeurtenis hebt meegemaakt, kun je je al snel eenzaam en onbegrepen voelen. Dat zien we duidelijk terug in Monsieur Lazhar : enerzijds zijn de leerlingen getraumatiseerd en voelen ze zich niet begrepen door hun ouders en docenten, anderzijds heeft meneer Lazhar zelf ook de nodige ellende meegemaakt.

Onlangs aangekomen in Canada, gevlucht uit zijn thuisland Algerije, stuit hij op veel onbegrip van buitenstaanders. Mensen kunnen zijn naam niet goed uitspreken en vinden de gerechten die hij eet maar raar. Toch geeft meneer Lazhar de hoop niet op, en blijft zijn leerlingen steunen op elke manier mogelijk.

Liefde, verdriet, rouw en vluchtelingenbeleid: Monsieur Lazhar schijnt licht op zware maar belangrijke thema’s. Gelukkig op een hoopvolle manier, waarbij er zelfs zo nu en dan een glimlach op je gezicht zal verschijnen. En de ouderavonden, spanningen tussen de kinderen, verschillende opvattingen en methodes van de docenten brengen je weer even terug naar de schoolbanken!

3. Her

Als we het hebben over bijzondere karakters, is Theodore Twombly uit het Oscarwinnende Her daar wel hét perfecte voorbeeld van. In deze film, die zich in de toekomst afspeelt, schaft Theodore (Joaquin Phoenix) een nieuw besturingssysteem aan. Het systeem heeft een vrouwelijke persoonlijkheid en stem (van de prachtige Scarlett Johansson) en stelt zich voor als Samantha. Al snel bouwen ‘zij’ en Theodore een wel heel bijzondere band op.

Her is een liefdesverhaal dat je aan het denken zet over je eigen relaties en digitale gedrag. De boodschap? Dat we in een tijd waarin onze levens zich steeds meer online afspelen en computers steeds intelligenter worden, zeker niet moeten vergeten om onze ‘echte’ relaties koesteren. Want het eenzame, maar oh zo realistische verhaal van Theodore, zou zomaar eens angstvallig snel werkelijkheid kunnen worden!

4. Fucking Cola

We trekken ons thema nog even door binnen dit lijstje, de vierde film heeft namelijk zelf een bijzonder karakter: het is een korte film! In Fucking Cola maken we kennis met de zeventienjarige Stef. Stef stottert en voelt zich daardoor vaak niet begrepen. Hij krijgt nooit de kans om uit te praten, zelfs niet wanneer hij eindelijk eens leuk nieuws wil vertellen aan zijn familie. Zal hij zijn frustratie ooit om kunnen zetten in vooruitgang? Deze korte film zet je binnen tien minuten enorm aan het denken en is daardoor écht je tijd waard.

5. L'Odyssée

De prachtig vormgegeven bio-pic L’Odyssée vertelt het levensverhaal van Jacques-Yves Cousteau. Cousteau ontwikkelde een apparaat waarmee mensen voor het eerst in de geschiedenis onder water konden ademen. Daarmee opende hij deuren naar een nieuwe wereld: de onderwaterwereld, die hij móest en zou ontdekken.“De Amerikanen veroveren de ruimte, wij veroveren de zee!”.

L’Odyssée laat niet alleen de mooie kanten van het leven van de eigenzinnige Jacques-Yves Cousteau zien, maar ook de keerzijde van zijn hunkering naar succes en avontuur. Als kijker ontdek je wat zijn gezin heeft moeten doorstaan, en hoe hij omgaat met de vervuiling en het dierenleed dat hij veroorzaakte. De tragiek in L’Odyssée wordt afgewisseld met beeldschone onderwaterbeelden, spanning en de (helaas nog altijd relevante) boodschap dat we beter voor onze aarde moeten zorgen. Een geweldige afsluiter van dit rijtje bijzondere verhalen!