L'Odyssée

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

In de jaren ’60 en ’70 zat men massaal aan de buis gekluisterd voor de onderwater-avonturen van pionier Jacques-Yves Cousteau. L'Odyssée vertelt het levensverhaal van deze inspirerende filmmaker en onderzoeker, en laat tegelijkertijd de keerzijde zien van zijn eeuwige hunkering naar het grote avontuur.

Hanna Verboom over 'L'odyssée'

Kleine en grote vissen in een zee van blauw

Door Laura Messina

“De Amerikanen veroveren de ruimte, wij veroveren de zee!”. Met deze gedachte begon Jacques-Yves Cousteau aan zijn grote missie om de onderwaterwereld te ontdekken én... te redden.

L’Odyssée vertelt het levensverhaal van Jacques-Yves Cousteau en diens gezin. Hoewel Cousteau - samen met zijn vrouw Simone en hun twee kinderen, Philippe en Jean-Michel - een goed en gelukkig leven leidt in een prachtig huis aan de Middellandse Zee, blijft hij hunkeren naar spanning en avontuur. Op een zeker moment ontwikkelt Cousteau een apparaat waarmee mensen voor het eerst in de geschiedenis onder water kunnen ademen. Daarmee opent hij deuren naar een nieuwe wereld: een wereld die hij móet en zal ontdekken.

Samen met Simone besluit Cousteau de wereld over te reizen (in hun prachtige boot ‘de Calypso’) om alle gezamenlijke onderwater-ontdekkingen te filmen. In eerste instantie worden zijn films enkel in Franse bioscopen vertoond, maar nadat hij een goede deal maakt met een Amerikaanse televisie-maatschappij, worden zijn films ook wereldwijd op televisie uitgezonden. Mensen kijken in grote getalen - en vol spanning - naar de nieuwste avonturen van Cousteau, waarna Cousteau zich al snel tot een internationaal icoon ontpopt.

Toch laat L’Odyssée niet alleen de mooie kanten van het leven van Jacques-Yves Cousteau zien, maar ook de keerzijde van zijn hunkering naar succes en avontuur. Als kijker ontdek je wat zijn kinderen allemaal moeten doorstaan voor het geluk van hun vader, hoe de relatie met zijn zoons en vrouw verandert, en hoe Cousteau omgaat met de vervuiling en het dierenleed dat hij veroorzaakt. Vooral de band met zijn zoon Philippe komt hierdoor flink onder druk te staan: voorheen keek Philippe altijd op naar zijn vader, maar nu wordt hij zich steeds bewuster van diens slechte eigenschappen. Hoewel ze dezelfde liefde en passie voor de onderwaterwereld delen, drijven hun verschillende ideeën hen steeds verder uit elkaar.

De tragiek in L’Odyssée wordt afgewisseld met beeldschone onderwaterbeelden en ijzersterke spanning, maar natuurlijk mogen de scènes met een geweldige, temperamentvolle Audrey Tautou niet ontbreken. Tot slot heeft de film een boodschap die ook nu, járen na de tijd van Cousteau, nog altijd relevant is: we moeten beter voor onze aarde zorgen. Die boodschap weet L’Odyssée uitstekend over te brengen.

Must-see, omdat:

  • 1. Zon, zee, Cousteau: wat wil je nog meer? Zelden zag je zulke prachtige onderwaterbeelden als in deze ijzersterke film.

  • 2. Audrey Tautou is van de partij. Dan weet je al dat er eigenlijk niets mis kan gaan. Bovendien zijn de leeftijdstransformaties van zowel Audrey Tautou als Benjamin Lavernhe waanzinnig gedaan. Alleen daarom al totaal de moeite waard om L'Odyssée te bekijken.

  • 3. L'Odyssée een uitvoerig geresearchte bio-pic is – zo zien we het graag!

“The sea surrounds you, carries you...”

Jacques-Yves Cousteau

Deze films werden ook geselecteerd door Hanna Verboom

2040

La Croisade

Je aandacht verdient aandacht

Proxima

Samen uit de schaduw

The Boat That Rocked

8 femmes

Nothing But the Sun

Polisse

Animal

Un Triomphe

The Singing Club

Woman at War

Cowboys

Un Amour Impossible

Knight of Cups

Antoinette dans les Cévennes

The Hundred-Foot Journey

Monk

Ma vie de Courgette

Dolfje Weerwolfje

Hors Normes

De Wilde Stad

Lion

Amazing Grace

School Life

Jackie

That Sugar Film

Florence Foster Jenkins

Yao

Life Itself

Green Book

The Red Turtle

The Diving Bell and the Butterfly

170 Hz

Amélie

Once

The Selfish Giant

Le ballon rouge

Still Alice

A Late Quartet

Home For Christmas

De rouille et d'os

Mandela: Long Walk to Freedom

Virgin Mountain

Jusqu'à la garde

I, Daniel Blake

Dheepan

Turist

The Salt of the Earth

Life, Animated

A Bigger Splash

The Party

American Hustle

Doof Kind

So Help Me God

La Grande Bellezza

Suffragette

45 years

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.