L'Odyssée

In de jaren ’60 en ’70 zat men massaal aan de buis gekluisterd voor de onderwater-avonturen van pionier Jacques-Yves Cousteau. L'Odyssée vertelt het levensverhaal van deze inspirerende filmmaker en onderzoeker, en laat tegelijkertijd de keerzijde zien van zijn eeuwige hunkering naar het grote avontuur.

Hanna Verboom over 'L'odyssée'

Kleine en grote vissen in een zee van blauw

Door Laura Messina

“De Amerikanen veroveren de ruimte, wij veroveren de zee!”. Met deze gedachte begon Jacques-Yves Cousteau aan zijn grote missie om de onderwaterwereld te ontdekken én... te redden.

L’Odyssée vertelt het levensverhaal van Jacques-Yves Cousteau en diens gezin. Hoewel Cousteau - samen met zijn vrouw Simone en hun twee kinderen, Philippe en Jean-Michel - een goed en gelukkig leven leidt in een prachtig huis aan de Middellandse Zee, blijft hij hunkeren naar spanning en avontuur. Op een zeker moment ontwikkelt Cousteau een apparaat waarmee mensen voor het eerst in de geschiedenis onder water kunnen ademen. Daarmee opent hij deuren naar een nieuwe wereld: een wereld die hij móet en zal ontdekken.

Samen met Simone besluit Cousteau de wereld over te reizen (in hun prachtige boot ‘de Calypso’) om alle gezamenlijke onderwater-ontdekkingen te filmen. In eerste instantie worden zijn films enkel in Franse bioscopen vertoond, maar nadat hij een goede deal maakt met een Amerikaanse televisie-maatschappij, worden zijn films ook wereldwijd op televisie uitgezonden. Mensen kijken in grote getalen - en vol spanning - naar de nieuwste avonturen van Cousteau, waarna Cousteau zich al snel tot een internationaal icoon ontpopt.

Toch laat L’Odyssée niet alleen de mooie kanten van het leven van Jacques-Yves Cousteau zien, maar ook de keerzijde van zijn hunkering naar succes en avontuur. Als kijker ontdek je wat zijn kinderen allemaal moeten doorstaan voor het geluk van hun vader, hoe de relatie met zijn zoons en vrouw verandert, en hoe Cousteau omgaat met de vervuiling en het dierenleed dat hij veroorzaakt. Vooral de band met zijn zoon Philippe komt hierdoor flink onder druk te staan: voorheen keek Philippe altijd op naar zijn vader, maar nu wordt hij zich steeds bewuster van diens slechte eigenschappen. Hoewel ze dezelfde liefde en passie voor de onderwaterwereld delen, drijven hun verschillende ideeën hen steeds verder uit elkaar.

De tragiek in L’Odyssée wordt afgewisseld met beeldschone onderwaterbeelden en ijzersterke spanning, maar natuurlijk mogen de scènes met een geweldige, temperamentvolle Audrey Tautou niet ontbreken. Tot slot heeft de film een boodschap die ook nu, járen na de tijd van Cousteau, nog altijd relevant is: we moeten beter voor onze aarde zorgen. Die boodschap weet L’Odyssée uitstekend over te brengen.

Must-see, omdat:

  • 1. Zon, zee, Cousteau: wat wil je nog meer? Zelden zag je zulke prachtige onderwaterbeelden als in deze ijzersterke film.

  • 2. Audrey Tautou is van de partij. Dan weet je al dat er eigenlijk niets mis kan gaan. Bovendien zijn de leeftijdstransformaties van zowel Audrey Tautou als Benjamin Lavernhe waanzinnig gedaan. Alleen daarom al totaal de moeite waard om L'Odyssée te bekijken.

  • 3. L'Odyssée een uitvoerig geresearchte bio-pic is – zo zien we het graag!

“The sea surrounds you, carries you...”

Jacques-Yves Cousteau

Deze films werden ook geselecteerd door Hanna Verboom

Monk

God Only Knows

Ma vie de Courgette

Dolfje Weerwolfje

Lion

School Life

The Impossible

That Sugar Film

Florence Foster Jenkins

Life Itself

Green Book

The Red Turtle

Slumdog Millionaire

170 Hz