Van identiteitsroof tot identiteitscrisis

Door Corstiaan van Pelt • 19 mrt 2018

In Enemy zien we hoe een jonge man (gespeeld door de briljante Jake Gyllenhaal) totaal van de wereld raakt wanneer hij een dubbelganger tegenkomt. Wil jij na het zien van Enemy meer films over het zoeken naar een (dubbele) identiteit kijken? Lees dan gauw verder.

Poesía Sin Fín

In Poesía Sin Fín nemen we een duik in de jonge jaren van de gekke –oh zo getalenteerde - Chileense kunstenaar Alejandro Jodorowsky. We zien de cineast door zijn eigen leven vol kleurrijke figuren en absurdistische taferelen heen wandelen. In zijn jonge jaren zoekt Jodorowsky naar de rol van poëzie in zijn bestaan, op latere leeftijd zien we hoe hij vrede sluit met het niet kunnen voldoen aan de beroepsverwachtingen van zijn vader.

Trailer 'Poesía sin fin'

Beginners

Oliver is een beetje verloren in het leven. Wanneer zijn vader kanker blijkt te hebben en tegelijkertijd uit de kast komt staat zijn wereld helemaal op zijn kop. Beginners gaat niet alleen over het nemen van kansen, maar ook over de balans tussen hoofd en hart in het leven, in creativiteit, en de worsteling met hokjesdenken in de breedste zin van het woord. Het is nooit te laat in het leven om opnieuw te beginnen, we zijn allemaal Beginners!

Gaite Jansen over 'Beginners'

Eraserhead

Henry Spencer leeft temidden van een industriële omgeving, boze vriendin en een gemuteerd kind. Tijdens het maken van deze film begon David Lynch met Transcendente Meditatie, een meditatietechniek waarbij het gedachteproces wordt ontstegen om een staat van puur bewustzijn te bereiken. Daarnaast werd hij vegetariër en gaf hij zijn gewoontes met alcohol en tabak op. Een ware transformatie van je identiteit vanwege een film? Het klinkt als een mythe, maar na het kijken van Eraserhead zal je het kunnen begrijpen.

Eric Corton over 'Eraserhead'

Kumaré

Een jonge man besluit zich voor te doen als spirituele leider, met het idee een schare volgelingen op te bouwen en daarna zijn ware identiteit te onthullen. Dit gaat beter dan gepland in deze hilarische en hartverwarmende documentaire.

Jelle Brandt Corstius over 'Kumaré'

The Imitation Game

Het waargebeurde verhaal van de briljante wiskundige Alan Turin, de man die tijdens de Tweede Wereldoorlog met een team van wiskundigen de Enigma-code probeerde te kraken. Deze code werd gebruikt door de Duitse militairen om met elkaar te communiceren over volgende aanvallen. De film laat het tragische lot van Turin zien, die ondanks zijn geweldige ontdekking hielp om de oorlog te winnen, vanwege zijn geaardheid toch een buitenstaander bleef en uiteindelijk chemisch gecastreerd werd.

Dio over 'The Imitation Game'

Victoria

Een jonge Spaanse vrouw is net in Berlijn gaan wonen. De film laat de zoektocht van Victoria naar vrienden in een nieuwe stad zien. Tijdens een avond uit zorgt een flirt ervoor dat de nacht een uitzonderlijke wending neemt. Één nacht, alles in één ononderbroken take gefilmd. “Wie ben ik? Wie wil ik zijn en wat voor vrienden passen bij me?” zijn vragen die in deze film aan bod komen.

Gaite Jansen over 'Victoria'