Abel

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Hilarische en absurde speelfilm over een puberende dertiger die het ouderlijk huis maar niet wil verlaten. Zijn dagen spendeert hij met het doormidden knippen van vliegende vliegen en het verzieken van zijn vaders leven. Maar dan is daar stripdanseres Zus. Kan zij orde op zaken stellen?

Eye Filmmuseum deelt 'Abel'

What to do met Abel?

Door Bo Courant

De 31-jarige Abel maakt het zijn radeloze ouders niet gemakkelijk: wat ze ook proberen, de excentrieke dertiger is met geen mogelijkheid uit huis te krijgen. Al tien jaar zit hij binnen, zonder enige vorm van contact en zonder intentie iets van het leven te maken. Zijn plezier en voldoening haalt Abel uit het doormidden knippen van vliegende vliegen; een bezigheid die hem helaas weinig triomph oplevert. De puberende dertiger weet één ding zeker: naar zijn ouders zal hij niét luisteren. What to do met Abel?

Vader Victor denkt de gouden oplossing te hebben gevonden: een romantische date met een meisje van de plaatselijke toneelvereniging. Dat zal de koppige Abel vást en zeker op andere gedachten brengen. Maar wanneer zelfs deze date eindigt in een groot drama, is voor Victor en Duif (Abels moeder) de maat vol: er moet en zal een dokter komen. En die komt er ook! Of het werkt, dát is natuurlijk een tweede vraag…

Abel is de eerste speelfilm van de multi-getalenteerde Alex van Warmerdam, en hoewel het zijn allereerste film is, zijn de meeste Van Warmerdam-fans het over één ding eens: Abel is ook meteen zijn beste. Deze film werd genomineerd voor drie Gouden Kalveren en won de Prijs van de Italiaanse Kritiek op het Filmfestival van Venetië. Als dat niet overtuigend is, dan weten wij het ook niet meer.

* Tijdens de Van Warmerdam expositie L'histoire kaputt draait deze film ook in de filmzalen van Eye. Actuele draaitijden vind je hier.

Must-see, omdat:

  • 1. Lezers van de Volkskrant in 1986 besloten dat Abel de beste film van het jaar was.

  • 2. Alleen al de waanzinnige acteurs in Abel totaal de moeite waard zijn. Denk aan Olga Zuiderhoek, Loes Luca, Annet Malherbe en natuurlijk… Alex van Warmerdam zelf.

  • 3. Abel bij verschijning hogelijk geprezen werd om de fantastische art-direction, de absurdistische stijl en de messcherpe dialogen.

“Tien jaar! En al tien jaar probeert ‘ie vliegen doormidden te knippen.”

Abel

Deze films werden ook geselecteerd door Eye Filmmuseum

Kleine Teun

De Jurk

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.