De Jurk

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

'De Jurk' volgt de gehele levenscyclus van een blauwe zomerjurk met blaadjesmotief, die door het lot achtereenvolgens in handen komt van vier heel verschillende vrouwen. Van Warmerdam speelt de treinconducteur die geobsedeerd raakt door de jurk en haar draagsters.

Eye Filmmuseum deelt 'De Jurk'

De jurkjesjager

Één jurk, vier vrouwen en een geobsedeerde treinconducteur. Meer is er voor Van Warmerdam niet nodig. In het komische De Jurk neemt een meermaals afgedankte luchtige zomerjurk je mee op allerlei tragikomische gebeurtenissen. The Sisterhood of the Travelling Pants, maar dan leuker, verrassender en vooral veel gekker.

De eerste eigenaresse van de jurk is een oudere vrouw, die ondanks het negatieve advies van haar man, de jurk móet en zal kopen. Nog nooit eerder voelde zij zich zo aangetrokken tot een jurk. Helaas wordt ze door het dragen van de jurk overvallen door een opwinding die haar fataal wordt.

Het einde van ‘de jurk’ zou je denken, maar niets is minder waar. Door de wind belandt de jurk bij Johanna (Ariane Schluter), vervolgens bij de jonge Chantalle (Ricky Koole) en bij zwerfster Marie (Olga Zuiderhoek), die stuk voor stuk de meest bizarre dingen meemaken tijdens het dragen van ‘de jurk’.

* Tijdens de Van Warmerdam expositie L'histoire kaputt draait deze film ook in de filmzalen van Eye. Actuele draaitijden vind je hier.

Must-see, omdat:

  • 1. Een jurk als hoofdpersoon? Jazeker, en dat werkt verrassend goed!

  • 2. De derde langspeelfilm van Van Warmerdam die zeer, zéér goed op de lachspieren werkt.

  • 3. Het bijzonder is om te zien hoe Nederlandse acteurs als Susan Visser, Peter Blok, Jacob Derwig, Annet Malherbe perfect in de absurdistische wereld van Van Warmerdam passen.

“Gisteren? Zo ver gaat mijn geheugen niet.”

Marie (De Jurk)

Deze films werden ook geselecteerd door Eye Filmmuseum

Kleine Teun

Abel

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.