American Honey

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Andrea Arnold toont de realiteit van de Verenigde Staten zien zoals we die nooit eerder zagen. Tegelijkertijd zie je hoe er ook aan de onderkant van de samenleving ruimte is om te dromen, lief te hebben en het lot in eigen handen te nemen. American Honey is een overdonderende roadmovie en liefdevol portret van jonge buitenbeentjes uit de Amerikaanse samenleving.

Actrice Sigrid ten Napel over 'American Honey'

The American Dream

Geluk als iets maakbaars, dat is toch wel het ultieme gedachtegoed van The American Dream. Het is de droom van velen: een toekomst in de Verenigde Staten. Maar kansen, roem en rijkdom gaan vrijwel altijd gepaard met een keerzijde van armoede, ontworteling en criminaliteit. Zeker de Verenigde Staten zijn gekenmerkt door eindeloze tegenstellingen, iets wat voor ons als buitenstaanders vaak verborgen blijft.

Maar dankzij de regisseur van American Honey, Andrea Arnold, zien we die grote tegenstellingen door haar vizier. Geïnspireerd door de roadtrip die Arnold maakte in de Verenigde Staten. Ze reisde door de immense leegte van de Midwest, over eindeloze snelwegen, langs dure en overdadige winkelstraten, armoedige motels en perfecte buitenwijken.

Daarnaast raakte Arnold geïnspireerd door een artikel in de New York Times uit 2007 over “mag crew kids”: tieners die, net als de personages in de film, altijd onderweg zijn en door het hele land tijdschriften proberen te slijten. Zoals we van haar gewend zijn, zijn het dan juist ook die buitenbeentjes waar ze zo’n liefdevol portret over maakt.

Voor American Honey wilde Arnold werken met onbekende en ongetrainde acteurs. Ze sprak tieners die haar intrigeerden aan op straat, en hield spontane geïmproviseerde audities op parkeerplaatsen. Om deze reden dacht Sasha Lane (Star) in eerste instantie dat ze gescout werd voor een pornofilm en liep weg. Nadat haar duidelijk werd waar het om ging, deed ze auditie en kreeg de hoofdrol van American Honey.

De film werd in chronologische volgorde gedraaid, op echte locaties, met het aanwezige licht. Tijdens de scènes werd veel ruimte voor improvisatie gelaten. Alles om een zo’n realistisch mogelijk beeld te scheppen van het troosteloze leven van de tieners, zonder daarbij woede of medelijden in beeld te brengen.

American Honey laat je naar de Verenigde Staten kijken zoals je dat nooit eerder deed. Het destructieve karakter van een generatie en de armoede kunnen je niet ontgaan. Tegelijkertijd zie je hoe er ook aan de onderkant van de samenleving ruimte is om te dromen, lief te hebben en het lot in eigen handen te nemen.

Must-see, omdat:

  • 1. American Honey niets minder is dan een zintuiglijke ervaring.

  • 2. Moddervette soundtrack die als kloppend hart door de film pompt.

  • 3. Het één van de meest zinderende road movies ooit gemaakt is!

“So you're a southern girl. A real American honey like me. You know that song?”

Krystal (American Honey)

Deze films werden ook geselecteerd door Sigrid ten Napel

A Simple Life

King of the Cruise

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.