King of the Cruise

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

King of the Cruise draait om de flamboyante baron Ronnie, die het wel gewend is om het middelpunt van de aandacht te zijn. Zijn persoonlijkheid en verhalen zijn even fascinerend als onwerkelijk. In deze verrassende IDFA-documentaire gaan we mee op (cruise)reis naar Ronnie’s ogenschijnlijk perfecte, maar toch wel erg lege, wereld.

Actrice Sigrid ten Napel over 'King of the Cruise'

Geld in overvloed, gebrek aan geluk

Door Nikki Nilwik

Ken je die momenten dat je je voorstelt hoe het moet zijn om écht rijk te zijn? Niet rijk zoals de meeste Nederlanders rijk zijn, maar rijk als in ‘ik heb 10 auto’s, kastelen, vliegtuigen en kan het hele jaar door op vakantie’-rijk. Denk je dat je dan gelukkiger of juist minder gelukkig zou zijn? Kan geld eigenlijk wel gelukkig maken? Deze vragen staan centraal in de bijna ongeloofwaardige, maar fascinerende documentaire King of the Cruise van Sophie Dros.

Regisseur Sophie Dros volgt in haar nieuwste documentaire King of the Cruise de extravagante Schotse baron Ronald Busch Reisinger van Inneryne, oftewel Ronnie, op een van zijn talloze cruisevakanties. Baron Ronnie is onmogelijk rijk, hij heeft alles was zijn hartje begeert en doet alles wat mogelijk is op de wereld. Zo vertelt hij bijvoorbeeld opeens nonchalant dat hij zijn arm brak tijdens olifantenpolo (ja, blijkbaar is dat een ding). Wat er allemaal waar is van Ronnie’s buitensporige verhalen is voor ons een vraag en voor hem een weet. Wat wel duidelijk is, is dat de Baron graag de interessantste persoon op de cruise is. In de scènes op het dek zien we hoe Ronnie iedere mogelijkheid aangrijpt om mensen te imponeren met zijn rijkdom en verhalen. Deze gesprekken zijn even gek en vermakelijk als ongeloofwaardig - en stiekem al genoeg reden om de documentaire te bekijken.

Maar hiernaast zijn de boeiende gesprekken en taferelen die plaatsvinden in Ronnie’s kleine hotelkamer, hoewel iets minder humoristisch, ook goud waard. Op een knappe manier weet Dros de Baron namelijk eerlijk te laten antwoorden op moeilijke vragen. Hierdoor wordt een tipje van de sluier van Ronnie’s luxe maar toch erg eenzame leven opgelicht. Is die eenzaamheid misschien de reden dat Ronnie zoveel moeite doet om geliefd te worden door onbekenden en bang is om vergeten te worden?

King of the Cruise is op het eerste gezicht een prachtige, humoristische documentaire over het leven van Baron Ronnie en het leven op een cruiseschip. Maar de documentaire gaat verder dan dat. Hij zet je aan het denken over de gehele westerse manier van leven en genieten, over materialisme en kapitalisme en boven alles over het eindeloze verlangen naar onvoorwaardelijke liefde. King of the Cruise is een eerlijk en diepgaand portret over het leven van een van de rijksten onder ons, dat je gegarandeerd zal entertainen én tot nieuwe inzichten zal brengen.

Must-see, omdat:

  • 1. Sophie Dros’ King of the Cruise zo vermakelijk is als een mockumentary, maar de eerlijkheid en openheid bevat van een echte documentaire. Een betere combinatie bestaat toch niet?!

  • 2. De documentaire geselecteerd werd voor de Dutch Documentary Competition en genomineerd werd voor een Gouden Kalf.

  • 3. Baron Ronald Busch Reisinger van Inneryne een fascinerend persoon is, die we door deze speciale documentaire leren begrijpen – ondanks zijn soms moeilijk te omvatten gedrag.

“I don’t think people notice a lack of love if they have material things.”

Ronald Busch Reisinger van Inneryne (King of the Cruise)

Deze films werden ook geselecteerd door Sigrid ten Napel

A Simple Life

American Honey

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.