August: Osage County

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

De Weston-familie bestaat uit vrouwen met een sterke wil. In de loop der tijd zijn ze uit elkaar gegroeid, maar een familiecrisis zorgt ervoor dat ze herenigd worden in hun ouderlijk huis.

Filmmaker Paula van der Oest deelt 'August Osage County'

Familiair

Door menig filmcriticus werd de film vergruisd: het zou gefilmd toneel zijn. Curator Paula van der Oest is het hiermee eens, maar prijst de film juist om deze reden. Verwacht vuurwerk op het vlak van acteerprestaties van een cast om je vingers bij af te likken.

August: Osage County is zo’n film waarbij het hele ensemble zijn ei kwijt kan in de scherp geschreven dialogen. En dat is waarschijnlijk ook omdat het gaat over een interactie en een band die voor iedereen herkenbaar is: die met familie.

August: Osage County legt de dynamiek bloot tussen wat het ene individu wil, wat de ander hem of haar probeert op te leggen, en wat het groepsgevoel van ‘moeten’ kan zijn. “This madhouse is my home”, wordt er veelbetekenend ontluisterd. Gevolgd door, “think about that statement for a second, why don’t you?” Wie ooit een familiebijeenkomst heeft gehad waarbij de borden tegen de muur gingen, of juist wel een waar iedereen zijn tong afbeet, kan met deze film plaatsvervangend de beerput opentrekken.

Film in feiten

  • August: Osage County was al een succesvol theaterstuk voordat het werd verfilmd. Het screenplay werd verzorgd door dezelfde schrijver, Tracy Letts.

  • De openingszin, “Life is very long”, werd uit T.S. Eliot’s gedicht “Hollow Men” gehaald–Eliot had het op zijn beurt weer uit de Joseph Conrad roman “An Outcast of the Islands” gehaald.

  • Schrijver Tracy Letts wilde dat de acteurs die het stuk in theater hadden gespeeld ook de filmrollen op zich zouden nemen. Uiteindelijk is niemand van de originele cast terug te vinden op het scherm.

“I thought we were having a funeral dinner not a cockfight.”

Violet Weston

Deze films werden ook geselecteerd door Paula van der Oest

Cloaca

Rabbit Hole

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.