Beyond Sleep

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

In deze verfilming van literair klassieker Nooit meer slapen (W.F. Hermans) gaat een jonge geoloog in Lapland op zoek naar meteorietinslagen. Daarbij verdwaalt hij niet alleen in de Noorse wildernis, maar vooral ook in z’n eigen hoofd. Beyond Sleep sleepte maar liefst drie Gouden Kalveren in de wacht.

IFFR-directeur Bero Beyer vertelt over 'Beyond Sleep'

Verdwaald

In dit meesterwerk van regisseur Boudewijn Koole (Kauwboy, Verdwijnen) volg je geologiestudent Alfred Issendorf tijdens zijn zoektocht naar meteorietinslagen in het Noorse landschap. Die zoektocht voert hij niet zonder reden uit: de ambitieuze Alfred hoopt dat zijn naam, door deze reis, aan een belangrijk wetenschappelijk bewijs zal worden verbonden. De dagenlange trektocht met een groepje onderzoekers door de woeste natuur valt hem echter zwaarder dan gedacht. Toch blijkt al snel dat het landschap niet de grootste uitdaging voor Alfred vormt.

Het originele boek van Willem Frederik Hermans (1966) werd jarenlang als onverfilmbaar beschouwd, maar gelukkig durfde Boudewijn Koole de gok te wagen. Hij koos ervoor om het begin en einde van het boek achterwege te laten, en de aandacht te vestigen op het middenstuk, vol eindeloze en gevaarlijke trektochten door de Noorse toendra. Al met al kan Beyond Sleep het beste omschreven worden als een krachtig portret van een verwarde jonge man. Het ijzersterke acteerwerk van o.a. Reinout Scholten van Aschat (De Heineken Ontvoering, Nocturne), het bijzondere camerawerk en waanzinnige beelden van de uitgestrekte landschappen, maken de film visueel tot een klein feestje.

Must-see, omdat:

  • 1. Beyond Sleep tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht drie Gouden Kalveren in de wacht sleep. De film werd in zeven categorieën genomineerd en ging uiteindelijk naar huis met de prijs voor Beste Regie, Beste Muziek en Beste Sound Design.

  • 2. De internationale, Engelstalige film is gebaseerd op de klassieker Nooit meer slapen van Willem Frederik Hermans uit 1966.

  • 3. Het verfilmen van Nooit meer slapen ging niet zonder slag of stoot. Boudewijn Koole liep al zeven jaar lang met het idee rond, maar kreeg al die tijd geen toestemming van W.F. Hermans’ zoon. Totdat Hermans met zijn vrouw en kinderen Kauwboy zag: pas op dat moment gaf hij Koole toestemming voor Beyond Sleep.

“Everything that happens on this planet… Everything will disappear.”

Alfred (Beyond Sleep)

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.