Kauwboy

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

De 10-jarige Jojo heeft geen moeder en een moeizame relatie met zijn vader. Gelukkig vindt hij troost in een speciale vriendschap met een baby kauw. Kauwboy is een aangrijpende film vol belangrijke thema’s als verdriet, eenzaamheid en vriendschap.

Dirk van der Straaten vertelt over 'Kauwboy'

Een vriend voor het leven

Jojo is een lieve, opstandige jongen met een lastige thuissituatie. Op een dag redt hij per toeval een jonge kauw, en neemt het vogeltje mee naar huis om te verzorgen. Zijn vader moet er niets van hebben en dus besluit Jojo de kauw verborgen te houden in een schuurtje. Door het grote geheim dat hij met zich meedraagt, komt Jojo klem te zitten tussen de zorg voor zijn huisdier en de loyaliteit naar zijn vader.

Dood, ouders die ruzie maken, het gevoel van eenzaamheid, zoeken naar troost… Kauwboy is puur en zit vol dingen die kinderen maar ook veel ouders hebben meegemaakt. Zo ook Boudewijn Koole zelf - de film is gebaseerd op een jeugdervaring van de regisseur. Het bijzondere aan Kauwboy is dat er weinig expliciet uitgesproken wordt, maar de blikken en reacties van Jojo tegelijkertijd alles zeggen. Zelden zag je een 11-jarige jongen (Rick Lens) zo waanzinnig goed acteren.

Kauwboy is een klein meesterwerk dat door zowel kinderen als volwassenen móét worden gezien. Het liefst samen, want na het zien van de film valt er tussen beide partijen nog heel wat na te praten!

Film in feiten

  • 1. In de Engelse versie heet Kauwtje ‘Jack’, een afleiding van de Engelse benaming jackdaw.

  • 2. Regisseur Boudewijn Koole gaat moeilijke onderwerpen niet uit de weg. Zo maakte hij eerder jeugddocumentaires voor het kinderprogramma Villa Achterwerk.

  • 3. De film is aan 14 landen verkocht en heeft over de hele wereld meer dan 30 prijzen gewonnen, waaronder de Discovery Award van de European Film Academy en de First Feature Award tijdens de Berlinale 2012.

“Als je een kauw goed verzorgt, heb je een vriend voor het leven.”

Jojo (Kauwboy)

Deze films werden ook geselecteerd door Dirk van der Straaten

Ajami

No

Lebanon

The Salesman

A United Kingdom

Son of Saul

The Swedish Theory of Love

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.