Blue Jasmine

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Jasmine geniet van haar leven als socialite in New York, totdat haar leven uiteenvalt. Voor het eerst in jaren moet ze op zoek naar hulp. In Blue Jasmine zien we hoe de hopeloosheid van haar situatie vlagen van oncontroleerbare angst met zich meebrengt, waar Jasmine dag in dag uit mee worstelt. Al snel stuit ze op een belangrijk kenmerk van een kwetsbaar en gebroken brein; er is geen eenvoudig medicijn.

Cinetree-founder Hanna Verboom over 'Blue Jasmine'

De realiteit van psychische kwetsbaarheden

Door Michelle Broer

Zelfs de meest gelukkige, succesvolle en zelfverzekerde mensen kunnen van hun voetstuk vallen. Het ene moment drink je champagne in een privé vliegtuig, het andere sta je in een buitenwijk van San Francisco met de bezittingen die je over hebt in een aantal koffers. Wanneer Jasmine’s man plotseling wordt opgepakt voor grootschalige fraude, staat ook zij binnen de kortste keren op straat. Voor het eerst in jaren moet ze op zoek naar hulp.

Maar steun kan ver te zoeken zijn als je in je verwende en egoïstische bestaan alle anderen achter je hebt gelaten. Jasmine’s aftocht uit de hoogste lagen van de samenleving heeft haar teruggebracht tot een leeg omhulsel van de vrouw die ze eerst was. Ze kampt met paniekaanvallen en oncontroleerbare angst. Toch is er maar één iemand die haar in deze staat te hulp schiet; haar zusje Ginger.

Ondanks jaren van verwaarlozing en schaamte voor het armzalige bestaan van haar zus, trekt Jasmine bij Ginger en haar twee zoons in. Deze eerste momenten worden gekenmerkt door ontkenning en verwarring. Blue Jasmine legt zorgvuldig vast hoe complete hopeloosheid angst kan doen oplaaien tot ongekende hoogtes. Zowel Jasmine als Ginger weten niet goed hoe ze ermee om moeten gaan.

Hiermee representeert de film een belangrijk kenmerk van een kwetsbaar en gebroken brein; er is geen eenvoudig medicijn. Jasmine lijkt eerst te streven naar ontkenning als remedie. Ze probeert koste wat het kost haar oude leven terug te krijgen. Ze liegt over haar verleden en tovert een ongemeende glimlach op haar gezicht. Maar al snel stroomt de angst door de scheuren in haar harnas naar binnen en wordt ook haar nieuwe bestaan gekenmerkt door paniek.

Zo geeft Blue Jasmine een kijkje achter de schermen van de realiteit van mentale stoornissen. De film laat zien dat een kwetsbaar brein geen plek is waar alleen maar schaduwen en schimmen te vinden zijn, maar juist een plek waar elke dag een strijd wordt gevoerd met de eigen gedachten. Een strijd die op sommige dagen wordt verloren, maar ook keer op keer zonlicht binnen kan laten.

Must-see, omdat:

 • 1. Cate Blanchett niet voor niets een Oscar won voor haar rol als Jasmine.

 • 2. Blue Jasmine de realiteit van mentale kwetsbaarheden weet te schetsen zonder dit lot te romantiseren.

 • 3. De film je meeneemt in een emotionele achtbaan en je zonder dat je het doorhebt doet meeleven met Jasmine’s hopeloosheid.

“Anxiety, nightmares and a nervous breakdown, there's only so many traumas a person can withstand until they take to the streets and start screaming.”

Jasmine (Blue Jasmine)

Deze films werden ook geselecteerd door Cinetree

Uit de schaduw

De kracht van geven met Teun Toebes

Moffenmeid

Heartstone

The Hand

2046

Fallen Angels

Happy Together

Chungking Express

In The Mood For Love

The Leisure Seeker

La Pazza Gioia

Fête de Famille

The Dark Horse

Les Ogres

La Última Primavera

Le Grand Bain

Wildlife

Mia Madre

Una via a Palermo

The Farewell Party

Elle S'en Va

Moonrise Carcosa

Ema

Skate Kitchen

The Sapphires

The Angels' Share

Naissance des pieuvres

Café de Flore

Todos lo Saben

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand