Blue Valentine

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

In Blue Valentine volg je huisschilder Dean (Ryan Gosling) en verpleegster Cindy (Michelle Williams), die elkaar gaandeweg in hun huwelijk steeds minder te vertellen hebben. Aangrijpend portret over de mooie en minder mooie kanten van de liefde.

Regisseur Shady El-Hamus deelt 'Blue Valentine'

Opgebroken Openhartig

Hoe voltrekt het verloop van een relatie zich? In de wittebroodsweken van samenzijn blik je vooruit op de toekomst – eenmaal daar denk je terug aan vroeger. Wat ooit aantrekkelijk was stoot later af, of andersom. Deze simpele maar krachtige ingrediënten zetten Blue Valentine dan ook neer als een van de meest prangende portretten van een huwelijk dat opbloeit en in verval raakt.

Regisseur Derek Cianfrance schreef jarenlang aan een script, deels om de relatie van zijn eigen ouders te snappen. Uiteindelijk koos hij ervoor zijn acteurs wekenlang samen te laten leven en scenes uit improvisatie te laten ontstaan. Een soort 50/50 fictiescript en halfdocumentaire, zullen we maar zeggen.

Zoals in het echte leven rammelt en rafelt alles en iedereen in Blue Valentine. Maar bovenal wordt het vooruitdenken en terugblikken dat hoort bij een langlopende relatie simpelweg ook in deze film ingezet: het begin en eind van de relatie worden door elkaar gesneden. Cainfrance schoot de beginnende romance op 16mm film, vanwege de romantiek, en het tweede, desintegrerende deel van de relatie digitaal, om haar onontbeerlijke detailgevoelige karakter.

“Zoals in het echte leven rammelt en rafelt alles en iedereen in Blue Valentine.”

Zit jij middenin een relatie? Of ben je er uitgeslingerd? In beide gevallen zal het lastig zijn een compleet plaatje te formeren in je hoofd: heden en verleden zullen door elkaar lopen, afstoten en aantrekken gebeuren vanaf dezelfde polen. Laat Ryan Gosling en Michelle Williams de mislukking van de Amerikaanse maakbaarheid aan je tonen, en de menselijke durf je leven met iemand te delen – in sickness and in health, for better or for worse.

“In my experience, the prettier a girl is, the more nuts she is, which makes you insane.”

Dean (Blue Valentine)

Deze films werden ook geselecteerd door Shady El-Hamus

A bout de souffle

Western Arabs

Mulholland Drive

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.