Western Arabs

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

In Western Arabs richt de Deens-Palestijnse regisseur Omar Sharwagi de camera op zijn familie en zichzelf: hoe is het om op te groeien met twee culturele identiteiten? Door het gebruik van een hybride vorm, waarin Sharwagi gespeelde scènes combineert met realiteit en oude archiefbeelden, creëert hij een intiem en openhartig portret over het lot van een familie die getekend is door intergenerationeel trauma.

Regisseur Shady El-Hamus deelt 'Western Arabs'

Must-see, omdat:

  • 1. Western Arabs op intieme wijze een beeld schetst van een leven getekend door intergenerationeel trauma.

  • 2. Weinig filmmakers zichzelf zo eerlijk en rauw in beeld durven te brengen, zoals Omar Shargawi in deze documentaire doet.

  • 3. Deze documentaire door haar hybride vorm extra interessant en innovatief is.

“Huil met hen die huilen, lach met hen die lachen, strijd met hen die strijden, zo verander je de wereld.”

Deze woorden deelt Munir, vader van de maker van Western Arabs Omar Shargawi (Go with peace Jamil), met ons tegen het eind van de documentaire. Al eerder in de film laat hij een paar keer vallen dat hij niet snapt hoe Omar met zijn documentaire iets kan veranderen. De documentaire wordt, zoals veel onderwerpen, een pijnpunt in de relatie tussen Munir en Omar. Niet per se om de documentaire zelf, maar eerder om de zoektocht die de documentaire belichaamt. Omar is als zoon van een van de eerste Palestijnse vluchtelingen die aankwam in Denemarken namelijk op zoek naar zichzelf, zijn reden om te bestaan en een oplossing voor de moeilijke relatie tussen hem en zijn familie. In de start van de docu slaat Omar eigenlijk meteen de spijker op zijn kop. Met zijn achtergrond, die gekleurd is door oorlog en pijn, zal hij nooit volledig Deens noch volledig Arabier zijn. Overal waar hij komt en komen gaat, zal zijn bestaan worden bevraagd - niet alleen door de mensen om hem heen, maar ook (en juist) door hemzelf. Want als je opgroeit in een limbo, hoe kun je dan ooit te weten komen wie je bent? Als je leven zo wordt gevormd door de ervaringen en trauma’s van anderen, hoe kun je dan ooit weten welke gevoelens de jouwe zijn en welke niet?

Western Arabs is, zoals IDFA het mooi beschrijft, een hybride documentaire; een documentaire met archiefbeelden, beelden van het nu en gespeelde scènes. De documentaire is een samensmelting van 12 jaar aan beeldmateriaal, waarin Omar alles van en over zijn familie, vrienden en zijn eigen leven vastlegde. Bijzonder aan Western Arabs is dat Omar daadwerkelijk alles vastlegde: het goede, kwade en verdrietige. In het eindresultaat komt Omar zelf wellicht het slechtst in beeld. Omar’s opvoeding in een huis vol liefde en blijdschap, maar tegelijkertijd ook verdriet en veel woede hebben namelijk een grote stempel op hem gedrukt. Zijn opvoeding resulteerde in een agressie die hij zelf vaak niet begrijpt en die soms nogal moeilijk in de hand kan worden gehouden. Juist het feit dat hij deze kant van zichzelf in beeld durft te brengen, versterkt het hart dat de documentaire zo duidelijk behelst; namelijk de doordringende effecten van intergenerationeel trauma. Western Arabs is een dapper, intiem en persoonlijk portret, dat relevant is voor velen.

Geschreven door Nikki Nilwik

“I constantly wonder why I am so angry.”

Omar (Western Arabs)

Deze films werden ook geselecteerd door Shady El-Hamus

A bout de souffle

Mulholland Drive

Blue Valentine

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.