Das Leben der Anderen

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Oost-Berlijn, 1984. Stasi-agent Wiesler krijgt de opdracht een echtpaar af te luisteren en wordt daardoor aan het twijfelen gebracht over zijn loyaliteit. Winnaar van Oscar voor Beste Buitenlandse Film.

Carice van Houten deelt 'Das Leben der Anderen'

Florian Henckel von Donnersmarck verraste vriend en vijand met zijn schrijf- én regiedebuut Das Leben der Anderen. De film, over een Stasi-agent die de opdracht krijgt een echtpaar af te luisteren en daardoor aan het twijfelen wordt gebracht over zijn loyaliteit, werd werkelijk bedolven onder de prijzen, waaronder een Oscar. "Een perfect voorbeeld van een goede film", aldus curator Carice van Houten.

Oost Berlijn, 1984. Glasnost is nog heel ver weg, de bevolking wordt onderdrukt door de Oost-Duitse geheime politie (Stasi). De Stasi wordt alom gezien als een van de meest effectieve inlichtingendiensten ter wereld. Het doel van de Stasi: alles te weten komen. De succesvolle toneelschrijver Georg Dreyman (Sebastian Koch) en zijn geliefde, de actrice Christa-Maria Sieland (Martina Gedeck), zijn sterren in de DDR. Maar hun acties en vooral gedachten zijn niet altijd in lijn met de ideologie van de socialistische heilstaat. De minister van Cultuur is érg geïnteresseerd in Christa-Maria en geeft Stasi-agent Wiesler (Ulrich Mühe), alias HGW XX/7, opdracht de twee af te luisteren. Boven hun appartement, op zolder, luistert hij dag en nacht hun leven af. Maar hoe meer hij in hun leven wordt gezogen, des te meer moeite heeft hij zijn loyaliteit aan de staat te behouden... Carice: "Een filmkenner zou zeggen: dit is een perfecte mal." En dat is heus niet alleen omdat haar toenmalige vriend erin meespeelde. Nee, "alles klopt". Met één van de mooiste eindes die ze ooit in een film heeft gezien. Tranen met tuiten huilde ze.

Een perfect voorbeeld van een goede film met één van de mooiste eindes die ik ooit heb gezien.

Carice van Houten

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.