De Noorderlingen

Kijk je ogen uit.

€7,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

De bewoners van de enige straat in een nooit afgebouwde, troosteloze nieuwbouwwijk hebben allemaal hun eigen problemen en geheimen. Maar wat als het leven tot niets leidt?

Eye Filmmuseum deelt 'De Noorderlingen'

Oost, West, thuis niet zo best...

Er zijn maar weinig dingen zó Nederlands als een nieuwbouwwijk met rijtjeshuizen in een vlak en ongezellig polderlandschap. Geen setting voor een speelfilm, zou je denken. Maar Alex van Warmerdam zou Alex van Warmerdam niet zijn als hij deze ongewone locatie niet tóch als filmset zou gebruiken. Sterker nog: de regisseur spendeerde maar liefst vier miljoen gulden om preciés zo’n akelige nieuwbouwwijk na te bouwen. En dat is interessant.

Prototypische personages in een troosteloze nieuwbouwstraat: klinkt niet heel gezellig, is het ook niet. Waar joviale buren en nabije vrienden de boel soms nog iets op kunnen fleuren, is in De Noorderlingen nauwelijks sprake van gezelligheid. Dit gezellige tafereel hád kunnen leiden tot een saaie, weinig spannende film, maar dat is absoluut niet het geval. Want zo zielloos en treurig als dit Hollandse straatje is, zo temperamentvol en kleurrijk zijn haar bewoners. En daar zit ook precies de kracht van De Noorderlingen: een uitgebreid acteurs-ensemble bestaande uit de crème de la crème van de Nederlandse filmwereld. Met fenomenaal spel als resultaat.

Een twaalfjarige jongen die denkt een Congolese leider te zijn, een op seks beluste slager die zijn handjes niet van de vrouwen af kan houden, en een postbode die altijd post van zijn klanten leest; het is slechts een greep uit het aanbod van bizarre personages die de films van Warmerdam zo rijk maken. Stop een aantal van deze persoonlijkheden samen in één verhaal, en je hebt een grandioze film.

Benieuwd geworden naar het leven van de Noorderlingen? Kijk dan absoluut naar deze fantastische Van Warmerdam.

* Tijdens de Van Warmerdam expositie L'histoire kaputt draait deze film ook in de filmzalen van Eye. Actuele draaitijden vind je hier.

Must-see, omdat:

  • 1. De Noorderlingen maar liefst twee Gouden Kalveren in de wacht mocht slepen. Eentje voor Beste Regie en eentje voor Beste Acteur (voor Rudolf Lucieer).

  • 2. De Noorderlingen sinds 2007 (volgens kenners) tot de Canon van de Nederlandse film behoort.

  • 3. Alex van Warmerdam voor deze film een hele woonwijk liet bouwen (voor maar liefst vier miljoen gulden) omdat hij geen geschikte locatie kon vinden. Wat er daarna met de wijk gebeurde? Die werd gewoon afgebroken. Zonde he?

“Ik ben Thomas niet. Ik ben een mumba. De mumba gaat een eindje fietsen.”

Thomas (De Noorderlingen)

Deze films werden ook geselecteerd door Eye Filmmuseum

Kleine Teun

De Jurk

Abel

Kijk je ogen uit.

€7,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.