De Noorderlingen

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

De bewoners van de enige straat in een nooit afgebouwde, troosteloze nieuwbouwwijk hebben allemaal hun eigen problemen en geheimen. Maar wat als het leven tot niets blijkt te leiden? Een typische Alex van Warmerdam-film vol absurdistische taferelen en fenomenaal spel door de crème de la crème van de Nederlandse filmwereld.

Zoë Love Smith deelt 'De Noorderlingen'

Must-see, omdat:

  • 1. De Noorderlingen maar liefst twee Gouden Kalveren mocht ontvangen. Eentje voor Beste Regie en eentje voor Beste Acteur (voor Rudolf Lucieer).

  • 2. De Noorderlingen sinds 2007 (volgens kenners) tot de canon van de Nederlandse film behoort.

  • 3. Alex van Warmerdam voor deze film een hele woonwijk liet bouwen (voor maar liefst vier miljoen gulden) omdat hij geen geschikte locatie kon vinden. Wat er daarna met de wijk gebeurde? Die werd gewoon afgebroken. Zonde hè?

Oost, west, thuis niet zo best...

Er zijn maar weinig dingen zó Nederlands als een nieuwbouwwijk met rijtjeshuizen in een vlak en ongezellig polderlandschap. Geen setting voor een speelfilm, zou je denken. Maar Alex van Warmerdam zou Alex van Warmerdam niet zijn als hij deze ongewone locatie niet tóch als filmset zou gebruiken. Sterker nog: de regisseur spendeerde maar liefst vier miljoen gulden om preciés zo’n akelige nieuwbouwwijk na te bouwen. En dat is interessant.

Prototypische personages in een troosteloze nieuwbouwstraat: klinkt niet heel gezellig, is het ook niet. Waar joviale buren en nabije vrienden de boel soms nog iets op kunnen fleuren, is in De Noorderlingen nauwelijks sprake van gezelligheid. Dit gezellige tafereel hád kunnen leiden tot een saaie, weinig spannende film, maar dat is absoluut niet het geval. Want zo zielloos en treurig als dit Hollandse straatje is, zo temperamentvol en kleurrijk zijn haar bewoners. En daar zit ook precies de kracht van De Noorderlingen: een uitgebreid acteurs-ensemble bestaande uit de crème de la crème van de Nederlandse filmwereld. Met fenomenaal spel als resultaat.

“Ik ben Thomas niet. Ik ben een mumba. De mumba gaat een eindje fietsen.”

Thomas (De Noorderlingen)

Deze film werd ook geselecteerd door Zoë Love Smith

Rodeo

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.