Jiro Dreams of Sushi

Poëtische documentaire over de 85-jarige sushimeester Jiro Ono.

WeTransfer-founder Nalden deelt 'Jiro Dreams of Sushi'

Dagschotel: inspiratie met een scheut soyasaus

250 euro betaal je voor een portie Sushi bij Jiro. Aan voorgerechten doet hij overigens niet, en de porties zijn ook nog eens recht-toe-recht-aan. Wat maakt het verschil dan tussen de sushi van Jiro en die van zoveel anderen? Bij Jiro koop je geen simpele portie rijst met vis. Van Jiro Ono krijgt je ambacht, toewijding en inspiratie voorgeschoteld.

Naar verluid heeft Jiro nooit echt van Sushi te gedroomd, maar er alleen veel aan gedacht. Dat zou helemaal niet gek zijn. Wanneer je namelijk elke dag zo toegewijd werkt aan je grootste passie, dan vervolmaak je in het echte leven waar anderen nog over moeten dromen. Dus wees als Jiro, focus, maak van je droom je bestaan.

Jiro is een toonbeeld van ambitie, en tegelijkertijd verwezenlijkt hij de principes van Zen: de eindeloze herhaling van zijn werkzaamheden gaat hij keer op keer met hernieuwde aandacht aan. Zo continu blijft Jiro scherp op wat op dat moment het beste is, iets waar we allemaal van kunnen leren (hoewel de meester misschien ook wel eens te streng voor zichzelf kan zijn).

Ben je fan van kookprogramma’s en heb je zin in een sfeervolle docu vol prachtige muziek? Laat je dan trakteren op ‘food porn’ van formaat. Ben je op zoek naar existentiële inspiratie? Ook deze honger zal Jiro Dreams of Sushi in je stillen.

Film in feiten

  • “Sushi” verwijst naar de manier waarop de rijst wordt bereid, niet de vis of andere toppings. Sushi rijst wordt bereid met een mix van azijn, zuiker, zout en soms kombu (een soort zeewier) en sake (rijstlikeur).

  • Professionele sushi-messen worden asymmetrisch geslepen, met een scherpe kant rechts voor rechtshandige chefs en scherpe linke kant voor linkshandige chefs.

  • In de lunchscène demonstreert een leerling de juiste manier van het dopen van sushi in shoyu (soya saus). Door omdraaien raakt alleen de vis de saus. In de betere restaurants, zoals die van Jiro, brengt de chef al shoyu aan met een borsteltje, zodat de klanten niet hoeven te dopen.

  • Het is algemeen geaccepteerd sushi met je vingers te eten: zelfs klanten van Jiro’s restaurant wagen zich eraan.

“There is always a yearning to achieve more. I'll continue to climb, trying to reach the top, but no one knows where the top is.”

Jiro Ono (Jiro Dreams of Sushi)

Deze films werden ook geselecteerd door Nalden

De Rouille et d'Oss

De rouille et d'os