Jiro Dreams of Sushi

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Poëtische documentaire over de 85-jarige sushimeester Jiro Ono, de beste sushi chef ter wereld die door Japan terecht als nationale schat is verklaard. Hij is tevens de eerste sushi chef met 3 Michelinsterren, maar dit alles is voor Jiro niet voldoende. Een culinaire portret dat verdiept, vermaakt, verbindt en vergaapt... jawel, aan sushi van een ongekend niveau.

Ondernemer & chef-kok Samuel Levie deelt 'Jiro Dreams of Sushi'

Dagschotel: inspiratie met een scheut sojasaus

250 euro betaal je voor een portie sushi bij Jiro. Aan voorgerechten doet hij overigens niet, en de porties zijn ook nog eens recht-toe-recht-aan. Wat maakt het verschil dan tussen de sushi van Jiro en die van zoveel anderen? Bij Jiro koop je geen simpele portie rijst met vis. Van Jiro Ono krijgt je ambacht, toewijding en inspiratie voorgeschoteld.

Naar verluid heeft Jiro nooit echt van sushi gedroomd, maar er alleen veel aan gedacht. Dat zou helemaal niet gek zijn. Wanneer je namelijk elke dag zo toegewijd werkt aan je grootste passie, dan vervolmaak je in het echte leven waar anderen nog over moeten dromen. Dus wees als Jiro, focus, maak van je droom je bestaan.

Jiro is een toonbeeld van ambitie, en tegelijkertijd verwezenlijkt hij de principes van Zen: de eindeloze herhaling van zijn werkzaamheden gaat hij keer op keer met hernieuwde aandacht aan. Zo continu blijft Jiro scherp op wat op dat moment het beste is, iets waar we allemaal van kunnen leren (hoewel de meester misschien ook wel eens te streng voor zichzelf kan zijn).

Deze culinaire documentaire roert, verdiept en vermaakt. We zoomen in op zonen Yoshikazu en Takashi die in vaders schaduw blijven bewegen. Ook biedt de docu een pijnlijke keerzijde van mondiale sushiconsumptie: schaarste door roekeloze overbevissing.

Ben je fan van kookprogramma’s en heb je zin in een sfeervolle docu vol prachtige muziek? Laat je dan trakteren op ‘food porn’ van formaat. Ben je op zoek naar existentiële inspiratie? Ook deze honger zal Jiro Dreams of Sushi in je stillen.

Film in feiten

  • 1. “Sushi” verwijst naar de manier waarop de rijst wordt bereid, niet de vis of andere toppings. Sushi rijst wordt bereid met een mix van azijn, zuiker, zout en soms kombu (een soort zeewier) en sake (rijstlikeur).

  • 2. Professionele sushi-messen worden asymmetrisch geslepen, met een scherpe kant rechts voor rechtshandige chefs en scherpe linke kant voor linkshandige chefs.

  • 3. In de lunchscène demonstreert een leerling de juiste manier van het dopen van sushi in shoyu (soya saus). Door omdraaien raakt alleen de vis de saus. In de betere restaurants, zoals die van Jiro, brengt de chef al shoyu aan met een borsteltje, zodat de klanten niet hoeven te dopen.

“There is always a yearning to achieve more. I'll continue to climb, trying to reach the top, but no one knows where the top is.”

Jiro Ono (Jiro Dreams of Sushi)

Deze films werden ook geselecteerd door Samuel Levie

L'Amour des moules

Tampopo

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.