L'Amour des moules

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Een grote ode aan de vrucht van de zee, de mossel. Je voelt binnen 10 minuten het zand tussen je tenen en de zeebries door je haren. Droom weg bij prachtige cinematografie en waan je met deze documentaire een weekendje in Zeeland. Liefdesbrief van Willemiek Kluijfhout, regisseur van Fucking Perfect (dé docu-hit met Sergio Hermans) aan een ambacht die wellicht niet lang meer bestaat...

Chef-kok & ondernemer Samuel Levie deelt 'L'Amour des moules'

Liefdesbrief aan de mossel

In Nederland wordt er gemiddeld 10 miljoen kilogram mosselen per jaar gegeten. Maar hoeveel weten we nu eigenlijk echt over dit kleine weekdiertje? Behalve dat het veranderd kan worden in een fantastische maaltijd. L’Amour des Moules brengt alle fascinerende aspecten van de mossel aan het licht en maakt duidelijk dat het diertje zeker niet mag missen in onze ‘Food for Thought’ maand.

L’Amour des Moules is een bijzondere documentaire over de mossel en alles wat er mee te maken heeft. Iedere scène is verrassend en geeft je nieuwe, interessante inzichten. Weet jij bijvoorbeeld waarom Zeeuwse mosselen zo genoemd worden? Of hoe mosselen de liefde bedrijven? Of wat nou dé beste manier is om mosselen te bereiden? Willemiek Kluijfhout’s documentaire L’amour des Moules geeft antwoord op al deze vragen. Dit doet ze door ons een kijkje te geven in het leven van de mossel én de mensen die ervoor zorgen dat mosselen op ons bord verschijnen. Zo laat biologe Annelies ons zien hoe mosselen zich voortplanten, neemt mosselman Henk ons mee in de traditionele mosselvangst, vertelt bekende chef-kok Sergio Herman over dé perfecte pan mosselen en gebruikt gynaecoloog Jan de mossel op wel een hele bijzondere manier. Eenzijdig wordt het verhaal over de mossel dus zeker niet.

L’Amour des Moules zorgt ervoor dat je lege stiltes aan de eettafel kan opvullen met interessante feiten over mosselen en – eerlijk is eerlijk - wie wil dat nou niet?! Maar behalve dat, is de documentaire ook nog eens een waar feest voor het oog. De film zit vol met prachtige beelden die je zullen fascineren en meeslepen. Vooral de scènes onderwater, waarin de mossels van dichtbij worden gefilmd, zijn zo betoverend dat je ze het liefst over en over bekijkt. Een verwonderlijke documentaire met voor ieder wat wils, die de mossel van een eenvoudig diertje verandert in de veelzijdige ster die het verdient te zijn.

Must-see, omdat:

  • 1. We weinig gemeen lijken te hebben met de mossel, maar niets minder waar blijkt. Ook de mossel kent liefde, erotiek, verbinding en dood.

  • 2. Het bijzonder is om te zien hoe gepassioneerd iedereen spreekt over de mossel; van de bioloog en de activist, tot de kweker en de chefkok.

  • 3. Prachtige beelden van zowel de boven- als onderwaterwereld! Portretten van mosselliefhebbers worden afgewisseld met beelden van de mossel zelf - wat juist die verbinding tussen mens en mossel weer sterker maakt.

FIlm in feiten

  • 1. De mossel is zo’n tien maanden per jaar verkrijgbaar, maar volgens de kenners smaakt ‘ie het lekkerst als de ‘r’ in de maand zit.

  • 2. De grootouders van regisseuse Willemiek Kluijfhout woonden in het Zeeuwse Yerseke - de mossel heeft in haar leven dus altijd al een rol gespeeld.

  • 3. De grootste liefhebbers van de mossel zijn ongetwijfeld onze zuiderburen: in België wordt per jaar zo’n 30.000 ton mosselen gegeten.

“Een rauwe oester is lekker, maar een rauwe mossel is... waanzinnig.”

Sergio Herman (L'Amour des moules)

Deze films werden ook geselecteerd door Samuel Levie

Tampopo

Jiro Dreams of Sushi

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.