Tampopo

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

De Japanse klassieker Tampopo veroverde in '85 menig filmhart en blijft dat tot op de dag van vandaag doen. Een film die je eraan herinnert om alles wat het leven de moeite waard maakt, te vieren. Met een vrolijke mix aan filmgenres verenigt Tampopo film- en foodliefhebber en dat zorgt voor een glimlach op ieders gezicht.

Chef-kok & ondernemer Samuel Levie over 'Tampopo'

Zien eten doet eten

Nikki Nilwik

Als we aan eten denken, gaat het vaak aan de vraag ‘wat eten we vandaag?’. We zien voeding alleen als basisbehoefte, iets dat we nodig hebben om te overleven. Maar eten is zo veel meer dan dat; de perfecte maaltijd kan je inspireren, verblijden, ontroeren en troosten. Zou het daarom niet mooi zijn als we met z’n allen ook letten op de fijne kwaliteiten van eten en zo de prachtige diversiteit die voeding ons kan bieden meer respecteren? Na het zien van de indrukwekkende film Tampopo antwoord je vast ‘ja’ op deze vraag. Tampopo is namelijk een heerlijke ode aan eten, waarin alle speciale – soms zelfs erotische – kanten van voeding verrassend in beeld worden gebracht. Laat je verleiden!

Jûzô Itami’s bekende cultklassieker vertelt het verhaal over de weduwe Tampopo (Nobuko Miyamoto) en haar leerweg naar de perfecte kom noedels. Samen met haar boeiende leermeester Goro (fantatisch geacteerd door Tsutomu Yamazaki) en zijn sidekick Gun reist Tampopo alle hoeken van Japan af om de fijne kneepjes van het ‘noedel-vak’ te leren. Eigenlijk is deze hoofdlijn al voldoende voer voor een fantastische film. Regisseur Jûzô Itami’s gedetailleerde blik zorgt er namelijk voor dat iedere scène een feest is om naar te kijken. De komische dialogen, prachtige visuele beelden en verwijzingen naar andere bekende films (Rocky in een Japanse klassieker?!), zorgen ervoor dat dit hoofdverhaal in Tampopo zeker niet verveelt. Maar de toevoeging van soms abrupte, onderbrekingen waarin een volledig nieuw verhaallijn - als bijgerecht - wordt verteld maakt deze film aan absolute must-see. In deze korte verhaaltjes - snacks - worden de verschillende relaties die personen met eten hebben uniek verbeeldt. Van sensueel en intiem tot onderdrukkend en pijnlijk, alles wat men kan voelen bij eten komt aan bod – en als kers op de taart wordt dit ook nog gedaan met satirische ondertoon.

Het is misschien duidelijk dat wij fan zijn van dit absurde, energierijke Japanse meesterwerk, maar gelukkig zijn wij niet de enige. Tampopo won 6 grote Awards in binnen- en buitenland, waaronder een voor ‘beste buitenlandse film’ op de NBR Awards in de VS. Wacht dus niet langer en ga met ons mee op reis in de verbluffende wereld van eten en alles wat er daarmee te maken heeft. Een tip voordat je begint? Zorg dat je een goede maaltijd - wij raden een noedels aan - in huis hebt, want zin in eten krijg je zeker van deze klassieker.

Must-see, omdat:

  • 1. De film jarenlang niet te zien was in Nederland vanwege auteursrechten. Dus dit is je kans!

  • 2. Tampopo van begin tot eind een feest is voor het oog, maar ook voor de rest van je zintuigen; de beelden van de heerlijke gerechten in de film zorgen bijna voor een feestje in je mond!

  • 3. De film allemaal interessante en soms bijna absurde parallellen legt met andere films en genres. Zo wordt Tampopo vaak omschreven als Western - terwijl er geen cowboys in spelen – en zien we herkenbare scènes uit de film Rocky terug.

“Master... soup first or noodles first?”
Student of ramen eating (Tampopo)

Deze films werden ook geselecteerd door Samuel Levie

L'Amour des moules

Jiro Dreams of Sushi

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.