Laurence Anyways

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Laurence weet het al langer, maar het duurt even voordat de moed bijeen geraapt is om het te uiten: Laurence is een vrouw in het lichaam van een man. Met Laurence Anyways weet Xavier Dolan (Mommy) de acceptatie en omarming van dit lot gedurende 10 jaar op ongekende wijze vast te leggen. Waarbij de allesoverwinnende liefde van Laurence en haar partner Frédérique het hart van de film in handen draagt.

Filmmaker Mea Dols de Jong deelt 'Laurence Anyways'

Lovers Anyways

Laurence weet het al langer, maar het duurt even voordat de moed bijeen geraapt is om het te uiten: Laurence is een vrouw in het lichaam van een man. In plaats van dit gegeven in een bondige verhaallijn te proppen meet Xavier Dolan tien jaar aan vallen en opstaan uit in een uitzonderlijk vormgegeven film, en toont niet alleen van een persoon in transitie, maar van een persoon in transitie die een liefdesrelatie heeft.

Vooral dit laatste gegeven zorgt voor een uitzonderlijk empathische film. Zoals curator Mea Dols de Jong zegt, biedt de film een “hele lieve benadering van relaties, dat je van iemand als mens houdt”. En dat is wat Laurence uiteindelijk ook aspireert te zijn en als dusdanig geaccepteerd te worden: een mens, niet meer en niet minder. De zoektocht die hiervoor wordt afgelegd wordt door Dolan in een rijk kleurenpalet getoond, vol bonte personages en karakteristieke muzikale keuzes. Op deze manier wordt je op gestileerde wijze door een flinke zit aan speelduur heen getild.

Dolan weet met Laurence Anyways een prangend verhaal te vertellen door een rond hoofdpersoon te plaatsen temidden van een weelde aan kleuren en muzikale intermezzo’s. En nu is Laurence Anyways misschien een portret dat niet de meest radicale hoofdpersoon opvoert, maar wel een dat door de audiovisuele rijkheid van de vertelling emotionele impact weet over te dragen.

Must-see: omdat,

  • 1. Xavier Dolan zichzelf met deze excentrieke, en overdonderende film definitief als filmisch stijlicoon op de kaart heeft gezet, waarbij hij zich niet laat beperken tot bekende en toegankelijke beeldtaal.

  • 2. Laurence Anyways een explosie aan kleur, muziek en euforie is waarmee de grenzeloze liefde van de mens op wonderbaarlijke manier in beeld wordt gebracht.

  • 3. Alleskunner Xavier Dolan niet voor niets ‘wonderkind’ wordt genoemd. In 2009 mocht de piepjonge maker met zijn eerste film J’ai tué ma mère in Cannes al verschillende prijzen in ontvangst nemen. Drie jaar later - hij is dan amper 23 - maakte hij Laurence Anyways; zijn derde lange speelfilm. Naast het regisseren van films, schrijft hij de scenario's, speelt hij al dan niet de hoofdrol, en produceert en monteert hij de films vaak ook zelf. Na deze film volgde er nog 5, die allemaal niet ongehoord en ongezien bleven.

Film in feiten

  • De man die het appartement aan Laurence laat zien is de vader van schrijver/regisseur Xavier Dolan, Manuel Tadros.

  • Louis Garrel (bekend van o.a. ‘The Dreamers’) zou eerst de hoofdrol op zich nemen, maar verliet de productie vlak voor draaien.

  • De laatste film van Catherine Bégin (Mamy Rose), die een jaar na de première overleed.

“Let’s do this together.”

Laurence (Laurence Anyways)

Deze films werden ook geselecteerd door Mea Dols de Jong

The Piano

God's Own Country

Figlia Mia

120 BPM

I Am A Woman Now

We Are The Best

Het Echte Leven

Mommy

Boyhood

Dogman

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.