Leviathan

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

In een Russische kustplaats neemt Nikolay het op tegen de corrupte burgemeester die zijn huis wil slopen. Wanneer hij de hulp van een bevriende advocaat inschakelt gaat de situatie van kwaad tot erger.

Cinetree Staff deelt 'Leviathan'

Grote vis, Kleine vis

Het kan maar zo dat we meer te maken gaan krijgen met Rusland. Dat Trump banden onderhoudt met Putin zal voor velen geen verrassing zijn, maar toch is het land in kwestie voor velen een mysterie. Misschien ben je de ‘dashboard cam’ filmpjes op YouTube wel eens tegengekomen, waar het land als een soort post-apocalyptisch wild westen overkomt. Maar een genuanceerder beeld van modern Rusland komt van moderne meester Andrey Zvyaginstev: Leviathan.

De titel roept gelijk Bijbelse connotaties op, het gevoel van een alomaanwezige macht is dan ook nooit ver weg. Maar de macht van een God staat op de tweede plaats in de wereld van Leviathan, het is corruptie waarvan de lucht doorspekt is. En hoewel het verhaal van Nikolay van een simpele man tegen een kracht groter dan hijzelf doet denken aan een Bijbels figuur met een simpele katapult (of, Moby Dick) is Leviathan simpelweg een moderne vertaling van het verhaal van Job: het verhaal van een rechtvaardig man die exemplaar wordt gesteld voor menselijk lijden.

Daar waar Amerikaanse producties nog wel eens op de preekstoel willen gaan zitten maakt juist het objectieve perspectief van Zvyaginstev het dat Leviathan niet loodzwaar wordt. En wat Leviathan verder bijzonder maakt is dat het verhaal wordt verteld met een epische slagkracht, terwijl er een niveau van nuance bewaard blijft waar menig roman wat van kan leren. De wil van het individu is niet altijd opgewassen tegen de krachten die hem of haar omringen, maar dat betekent niet dat we de hoop moeten opgeven.

“We’re innocent until proven guilty. But who’s going to prove it? And to whom?”

Nikolay (Leviathan)

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.