A Separation

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Een getrouwd stel komt voor een moeilijke beslissing te staan: of hun kind de kans op een beter leven te geven door uit Iran te vertrekken, of achterblijven om een zieke vader te verzorgen.

Journalist Joris Luyendijk deelt 'A Separation'

Till Doubt Do Us Part

Een blik op de toekomst en voeting in traditie: het is een keuzestrijd die zich fysiek manifesteert in A Separation. Gaan Nader en Simin emigreren om hun dochter, mogelijk, een betere toekomst te bieden? Of blijven ze achter om te zorgen dat Naders vader een goede oude dag heeft? Een met prijzen overladen drama, ijzersterk geregisseerd.

Niet alleen beeld dat Ashar Farhadi optekent van Iran is indrukwekkend, maar ook het treffende beeld van liefde. Zoals curator Joris Luyendijk zegt is _A Separation "_een meesterwerk over hoe twee mensen elkaar gelukkig en ongelukkig weten te maken."

Die tweeledigheid maakt A Separation een must-see. Films die de mogelijkheid bieden iets van een cultuur op te steken, terwijl ze een verhaal vertellen dat zo universeel is dat het zich in je eigen achtertuin had kunnen afspelen kom je niet vaak tegen. Het is de kracht van het geportretteerde onbekende en het bekende dat er voor zorgt dat de twijfels, angsten en overwinningen van de personages de jouwe worden.

Film in feiten

  • Het eerste idee dat schrijver/regisseur Asghar Farhadi had voor de film was het beeld van een man die zijn vader met alzheimer waste.

  • ‘A Separation’ was de eerste Iraanse film die een Oscar won, en de eerste Iraanse film om genomineerd te worden voor de Britse BAFTA’s.

  • De film maakt (met uitzondering van de aftiteling) geen gebruik van achtergrondmuziek. Verder werd de hele film handheld gedraaid.

“What is wrong is wrong, no matter who said it or where it's written."

Nader (A Separation)

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.