Rabat

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

In klassieker Rabat krijgen drie jongens één taak; een oude Mercedes taxi zonder schade naar Rabat brengen en afleveren bij een familievriend. Simpel, zou je denken toch? Maar niet heus. Ruzies, wantrouwen en vooroordelen zullen de reis tekenen, maar zelfs dat mag de pret uiteindelijk niet drukken. Rabat is het steengoede speelfilmdebuut van regisseurs Victor D. Ponten en Jim Taihuttu (Wolf, De Oost), waarin zij moeilijke onderwerpen op een charmante manier in beeld brengen.

Regisseur Eddy Terstall over 'Rabat'

Te simpel?

Door Nikki Nilwik

Op de een of andere manier blijven roadmovies het goed doen. Waarom precies weten we niet, misschien is het ‘t gevoel van de vrijheid of de rustgevende scènes in de auto. Wat de precieze reden is, maakt eigenlijk ook niet uit. Roadmovies zijn een succes én een favoriet bij Cinetree – en Rabat behoort zeker tot een van de betere roadmovies. Niet alleen omdat deze ijzersterke film van eigen bodem komt en gespeeld wordt door de crème de la crème van Nederlandse acteurs, maar ook omdat de film geen seconde in clichés vervalt.

In Rabat volgen we twee Nederlands-Marokkaanse en een Nederlands-Tunesische jongens in hun roadtrip van Amsterdam naar – je raadt het al – Rabat. Nadir (Nasrdin Dchar) moet daar namelijk de geliefde Mercedes taxi van zijn vader afgeven bij een goede familievriend, daarna vliegt hij weer terug naar Amsterdam – althans, dat is het verhaal dat Nadir vertelt aan zijn vrienden Abdel (Achmed Akkabi) en Zakaria (Marwan Kenzari). De vrienden besluiten Nadir echter niet in zijn eentje naar Rabat te laten rijden. Misschien omdat ze niks beters te doen hebben, of misschien omdat ze ook wel merken dat Nadir’s verhaal té plotseling en simpel is. Waarom doet hij zo vaag over deze reis? In de komende dagen zullen de jongens – en wij als kijker – hierachter komen. Eén ding is zeker, de roadtrip verloopt niet zonder complicaties.

De humoristische film Rabat werd voor maar liefst 3 prijzen op het Nederlands Film Festival genomineerd, waaronder Beste Lange Speelfilm en Nasrdin Dchar won zelfs een Gouden Kalf voor zijn rol als Nadir. Geprezen is de film dus zeker en niet zonder reden. Rabat is namelijk enorm komisch en zit ijzersterk in elkaar – wat extra indrukwekkend is wanneer je weet dat het een lowbudgetfilm is die in slechts 3 maanden in elkaar is gezet. Naast de filmische kwaliteiten van de film, is Rabat ook nog eens op sociaal niveau krachtig. Belangrijke thema’s als vooroordelen, ‘multiculturalisme’, stereotypering en etnisch profileren worden uitvoerig – maar op laagdrempelige manier – in beeld gebracht. Je zou denken dat een film het niet allemaal kan hebben, maar met dit speelfilmdebuut bewijzen regisseurs Victor D. Ponten en Jim Taihuttu (De Oost) overduidelijk het tegenovergestelde.

Must-see, omdat:

  • 1. Rabat een komische roadmovie is met sterke rollen gespeeld door Nasrdin Dchar, Achmed Akkabi en Marwan Kenzari.

  • 2. Nasrdin Dchar een Gouden Kalf won voor zijn rol in Rabat en de film hiernaast nog eens genomineerd werd voor 2 prijzen op het Nederlands Film Festival.

  • 3. De film een prachtig eindresultaat neerzet – waardoor we bijna niet geloven dat het een lowbudgetfilm is, die in zeer korte tijd is tot stand is gekomen.

“Going home or on vacation?”

Old man (Rabat)

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.