Rafiki

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Tienermeisjes Kena en Ziki uit Nairobi worden onverwacht verliefd op elkaar - maar helaas is homoseksualiteit allesbehalve geaccepteerd in Kenia. De meisjes staan al snel voor een onvermijdelijke keuze: geluk of veiligheid?

Mandy Woelkens over 'Rafiki'

Must-see, omdat:

  • 1. De film in première ging in de Un Certain Regard sectie op het Filmfestival van Cannes. Rafiki was de eerste Keniaanse film ooit vertoond op het filmfestival.

  • 2. De film een actueel, en daardoor ontzettend belangrijk verhaal vertelt. Rafiki werd door het Kenya Film Classification Board (KFCB) verboden omdat de film homoseksualiteit zou promoten - en homoseksualiteit is nog altijd illegaal in Kenia. Juist daarom moet dit verhaal door zoveel mogelijk mensen worden gezien en verspreid.

  • 3. Eigenlijk alleen al vanwege het betoverende kleurgebruik! Regisseur Wanuri Kahiu wilde laten zien hoe kleurrijk de stad Nairobi is en dat is, wat ons betreft, meer dan gelukt.

Film in feiten

  • 1. De filmtitel Rafiki is Swahili en staat voor ‘vriend’. De titel is gekozen omdat, vanwege homofobie in de samenleving, partners in een homoseksuele relatie hun partner in Kenia vaak als een “vriend” moeten voorstellen, zelfs als ze meer zijn dan vrienden.

  • 2. Het heeft jaren geduurd voordat de makers financiering voor Rafiki konden vinden. Niemand in thuisland Kenia wilde de film produceren; uiteindelijk hebben de makers partners gevonden in Europa, Libanon en de Verenigde Staten.

  • 3. Regisseur Wanuri Kahiu klaagde de Keniaanse regering aan omdat ze in aanmerking wilde komen voor de Oscar-inzendingen, maar daarvoor moet een film minstens zeven dagen worden vertoond in de bioscoop. Het Keniaanse Hooggerechtshof hief het verbod tijdelijk op, waardoor Rafiki toch aan de toelatingseisen voor de Oscars voldeed.

“Is it wrong for me to show you how I feel when I feel?”

Kena (Rafiki)

Deze films werden ook geselecteerd door Mandy Woelkens

The Miseducation of Cameron Post

Honeyland

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.