Honeyland
Kijk je ogen uit.
€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.
Drie jaar lang volgde het regisseursduo Kotevska & Stefanov de laatste vrouwelijke imker in de prachtige bergen van Noord-Macedonië. Het resultaat: een adembenemende documentaire over Hatidže. Haar passie en inkomen zijn de wilde bijen die ze met veel zorg en volgens oude tradities teelt. Voor twee Oscars genomineerd en bedolven onder lovende kritieken op het Sundance Festival, waar de film drie prijzen won.
Door Michelle BroerDe vrouw en de bij
We vragen onszelf regelmatig af wat we kunnen doen voor de natuur. We raadplegen hoopvolle films zoals Tomorrow en sluiten ons aan bij groene initiatieven. Toch staan we verbazingwekkend weinig stil bij de keerzijde van die dringende vraag: wat kan de natuur doen voor ons? De documentaire Honeyland laat ons zien hoe de harmonie tussen mens en natuur ons beide op de been kan helpen.
Honeyland is een uiterst unieke film waarin twee meesterlijke makers en een uitzonderlijke hoofdpersoon samenkomen om een ongehoord verhaal te vertellen. Voor hun werk ontvingen Tamara Kotevska en Ljubomir Stefanov niet alleen een Oscarnominatie voor beste documentaire, maar ook eentje voor beste internationale film; een eer die nog nooit in de geschiedenis van de Oscars aan een documentaire werd gegeven.
Honeyland volgt een jarenlange periode uit het leven van Hatidže; een hardwerkende en onafhankelijke imker uit Noord-Macedonië. Naast Hatidžes zieke moeder vormen haar dieren haar enige gezelschap. Ze besteedt haar dagen met het verzamelen van bijen en het oogsten van honing - om deze vervolgens op de markt voor een zo hoog mogelijke prijs te verkopen. Het is een eenvoudig maar bevredigend bestaan.
Na jaren tot in de verste verte geen buren te hebben gehad, trekt er plots een grote familie vlak naast Hatidže in. Ze zijn luidruchtig, chaotisch en onbeleefd, maar Hatidže ontvangt ze met open armen. Buurman Hussein ontdekt al snel dat het houden van bijen de meest lucratieve bezigheid is in de woestijn. Hij leert de fijne kneepjes van de bijenteelt van Hatidže, maar gooit haar geduldige en natuurvriendelijke adviezen al snel uit het raam in ruil voor meer winst. Met desastreuze gevolgen voor Hatidžes bijen...
Door de spanningen tussen Hatidže en haar buren centraal te stellen, willen de makers van Honeyland aandacht vragen voor de manier waarop we met de natuur omgaan. Velen, waaronder Hatidžes buurman, nemen de gunsten van de natuur voor lief en hebben daar uiteindelijk niet alleen anderen maar ook henzelf mee. Hatidže’s onbaatzuchtigheid vormt hiermee een hoopvol contrast waardoor je niet anders kan dan haar ademloos bewonderen.
Must-see, omdat:
1. Er talloze thema’s aan bod komen. Van vrouwelijk leiderschap en respect voor de natuur, tot klimaatverandering en verlies van biodiversiteit. Waanzinnig interessant!
2. Er verschillende documentaire stijlen gebruikt worden, waaronder fly on the wall, direct cinema en cinéma vérité (voor de kenners!).
3. Je zoveel respect krijgt voor Hatidže. Wat een leven heeft deze optimistische, laatste vrouwelijke imker. Zou jij dit leven zo kunnen leiden?
Film in feiten
1. De film was initieel gepland als een korte film over de regio rond de rivier de Bregalnica, maar dit plan veranderde toen de regisseurs Hatidže ontmoetten.
2. Het filmen van Honeyland duurde drie jaar in totaal. In die drie jaar werd er 400 uur aan beeldmateriaal verzameld.
3. Honeyland ontving bij de Academy Awards twee nominaties; voor beste documentaire en beste internationale speelfilm en is daarmee de enige docu in de geschiedenis van de Oscars die in de laatste categorie genomineerd is.
Hatidže (Honeyland)“Take half, leave half.”
Deze films werden ook geselecteerd door Mandy Woelkens
Kijk je ogen uit.
€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.