Summer 1993

Hartverwarmende biopic over de zesjarige Frida, die na het overlijden van haar ouders verhuist naar het platteland. Haar oom en tante proberen haar op te nemen in hun gezin, maar Frida bedenkt allerlei manieren om te vluchten.

Beppie Melissen deelt 'Summer 1993'

Had ik maar iemand om van te houden

Door Laura Messina

Als kind (en stiekem ook als volwassene) is het soms lastig omgaan met grote veranderingen. Zo kan het als oudste kind heel intimiderend zijn wanneer je een broertje of zusje krijgt, want zul je nog wel genoeg aandacht krijgen van je ouders? Of wanneer je ineens verhuist naar de andere kant van het land: zullen de kinderen daar jou wel aardig vinden? Uiteindelijk zoeken we als kind allemaal bevestiging dat we leuk, slim en goed genoeg zijn - en je vertrouwen daarin kan door veranderingen een flinke opdoffer krijgen.

Hetzelfde zien we gebeuren bij de zesjarige Frida: in de zomer van 1993 verliest ze haar ouders en verhuist ze naar haar oom en tante op het platteland. Het gezin ontvangt haar met open armen, maar Frida heeft enorme moeite om zich aan te passen - wat ze voornamelijk afreageert op haar jongere stiefzusje Anna. Het belooft een heftige zomer te worden: hoe gewenst kan een klein meisje zich voelen in een compleet nieuwe omgeving en in een totaal ander gezin? Frida speelt ook al snel met het idee dat het voor iedereen beter is als ze wegloopt, terug naar waar ze vandaan komt.

Dit Spaanse familiedrama is een autobiografisch verhaal: de talentvolle en prijswinnende regisseur Carla Simón verloor, in de zomer van 1993, ook haar ouders aan aids. Met de film vertelt ze dus deels haar eigen verhaal; hoe ze haar jeugd heeft ervaren en hoe het voelt als er vooral over in plaats van met je wordt gepraat. Simón twijfelde in eerste instantie of zo’n persoonlijk verhaal wel geschikt is als debuut (want Summer 1993 is haar eerste speelfilm!), maar het belang van haar verhaal woog uiteindelijk zwaarder voor Simón. Zeker in Spanje is er een grote groep jongvolwassenen die hun ouders rond dezelfde tijd aan aids heeft verloren. Een belangrijk verhaal dus, waar veel mensen steun in zullen vinden en dat het verdient om verteld te worden.

Summer 1993 is even hartverwarmend als hartverscheurend. De onvoorwaardelijke liefde van kleine kinderen wordt prachtig overgebracht in deze film, en tegelijkertijd voel je de pijn van de arme, kleine Frida. Want hoeveel ze ook heeft meegemaakt en hoe stoer ze zich ook probeert te houden, uiteindelijk blijft ze een klein meisje op zoek naar liefde en structuur.

Must-see, omdat:

  • 1. Het enorm bijzonder is wanneer kinderen hun rol zó goed vertolken als Laia Artigas (Frida) en Paula Robles (Anna) in Summer 1993.

  • 2. De film bekroond werd tot beste debuutfilm tijdens het Filmfestival van Berlijn.

  • 3. Zelfs de locaties gebaseerd zijn op het echte verhaal van regisseur Carla Simón: het huis en de pleinen die je in de film ziet, zijn de plekken waar Simón als kind veel kwam. Het zwembad in de film is ook het echte zwembad waar haar ‘nieuwe ouders’ werkten.

“No one loves me here.”

Frida (Summer 1993)

Deze films werden ook geselecteerd door Beppie Melissen

Voir du pays

Café Society