Summer 1993

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Hartverwarmende biopic over de zesjarige Frida, die na het overlijden van haar ouders verhuist naar het platteland. Haar oom en tante proberen haar op te nemen in hun gezin, maar Frida bedenkt juist allerlei manieren om te vluchten. De talentvolle Spaanse filmmaker Carla Simón verloor in de zomer van 1993 haar ouders aan aids en baseerde Summer 1993 deels op haar persoonlijke ervaringen. Een gedurfde film die wat ons betreft veel meer aandacht verdient.

Beppie Melissen deelt 'Summer 1993'

Must-see, omdat:

  • 1. Het echt bijzonder is wanneer kinderen hun rol zó goed vertolken als Laia Artigas (Frida) en Paula Robles (Anna) in Summer 1993.

  • 2. De film bekroond werd tot beste debuutfilm tijdens het Filmfestival van Berlijn.

  • 3. Zelfs de locaties gebaseerd zijn op het echte verhaal van regisseur Carla Simón: het huis en de pleinen die je in de film ziet, zijn de plekken waar Simón als kind veel kwam. Het zwembad in de film is ook het echte zwembad waar haar ‘nieuwe ouders’ werkten.

Had ik maar iemand om van te houden

Als kind (en stiekem ook als volwassene) is het soms lastig omgaan met grote veranderingen. Zo kan het als oudste kind heel intimiderend zijn wanneer je een broertje of zusje krijgt, want zul je nog wel genoeg aandacht krijgen van je ouders? Of wanneer je ineens verhuist naar de andere kant van het land: zullen de kinderen daar jou wel aardig vinden? Uiteindelijk zoeken we als kind allemaal bevestiging dat we leuk, slim en goed genoeg zijn - en je vertrouwen daarin kan door veranderingen een flinke opdoffer krijgen.

Dat is precies wat we zien gebeuren bij de zesjarige Frida. In de zomer van 1993 overlijden haar ouders en dus verhuist ze noodgedwongen naar haar oom en tante op het platteland. Het gezin ontvangt haar met open armen, maar Frida heeft enorme moeite om zich aan te passen (en dat reageert ze voornamelijk af op haar jongere stiefzusje Anna). Het belooft een heftige zomer te worden: hoe gewenst kan een klein meisje zich voelen in een compleet nieuwe omgeving en in een totaal ander gezin? Frida concludeert al snel dat het voor iedereen beter is als ze weggaat, terug naar waar ze vandaan komt.

Dit Spaanse familiedrama is een autobiografisch verhaal: de talentvolle en prijswinnende regisseur Carla Simón verloor, in de zomer van 1993, haar beide ouders aan aids. Met Summer 1993 laat ze zien hoe zij haar jeugd heeft ervaren, en hoe het voelt als er vooral over in plaats van met je wordt gepraat. Simón twijfelde in eerste instantie of zo’n persoonlijk verhaal wel geschikt is als debuut (want Summer 1993 is haar eerste speelfilm!), maar besloot uiteindelijk dat het belang van dit verhaal zwaarder weegt dan haar twijfel. Zeker in Spanje is er namelijk een grote groep jongvolwassenen die haar ouders rond dezelfde tijd aan aids heeft verloren. Een belangrijk verhaal dus, waar veel mensen steun in zullen vinden en dat het verdient om verteld te worden.

Summer 1993 is even hartverwarmend als hartverscheurend. Waar de kleine Anna laat zien hoe onvoorwaardelijk een kind kan liefhebben, laat Frida zien hoe beschadigd een kind op jonge leeftijd al kan zijn. Hoe lelijk ze ook kan doen en hoe groot ze zich probeert te houden, uiteindelijk blijft ze een klein meisje op zoek naar liefde en vastigheid.

“No one loves me here.”

Frida (Summer 1993)

Deze films werden ook geselecteerd door Beppie Melissen

Another Year

Hope

Voir du pays

Café Society

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.