Taxi Teheran

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Filmmaker Jafar Panahi maakt dwars door alle onmogelijkheden van de Iraanse rechtsstaat heen precies dát wat hij wil maken. Het idee achter Taxi Teheran is simpel: Panahi rijdt in zijn gele taxi door de kleurrijke straten van Teheran. Op de achterbank doen zich de meest gekke situaties voor.

Actrice & Programmamaker Katja Schuurman deelt 'Taxi Teheran'

On the road met Jafar Panahi

De Iraanse regisseur Jafar Panahi mag sinds 2010 geen films meer maken en zijn land verlaten. Toch is daar alweer zijn derde ‘illegale’ film Taxi Teheran, waar hij als toeluisterende taxichauffeur met een verborgen camera door de straten van Iran rijdt en we een hele rits kleurrijke passagiers op de achterbank zien verschijnen.

Een dief die pleit voor de doodstraf, een illegale dvd-verkoper die groot fan is van Woody Allen, een filmstudent, oude dames die zich bekommeren om een goudvis. Op de achterbank van Panahi doen zich de meest gekke situaties voor.

Interessant wordt het wanneer Panahi een Iraanse mensenrechtenadvocate oppikt, die net als hem het risico loopt om in de gevangenis opgesloten te worden. En dan springt daar zijn nichtje en regisseuse-in-spe op de achterbank om hem (en de kijker) te trakteren op een fijn lesje filmcensuur. Hoe maak je een film zonder een gevangenisstraf te riskeren? Dat legt ze hem wel even uit. Met deze scenes wordt het pijnlijk duidelijk in hoeverre de Iraanse rechtsstaat het leven vaak moeilijker dan makkelijker maakt…

Iran zal er niet blij mee zijn geweest, maar wij en de rest van de wereld wel! Maak je klaar voor een gedurfde, indrukwekkende roadmovie over vrijheid en de prijs die je ervoor wenst te betalen.

Must-see, omdat:

  • 1. 82 minuten lang met filmmaker Jafar Panahi in de taxi eigenlijk veel te kort is.

  • 2. Taxi Teheran geheel terecht vol lof werd ontvangen op het Filmfestival in Berlijn en er vandoor ging met de Gouden Beer.

  • 3. Deze indrukwekkende roadmovie over vrijheid en de prijs die je ervoor wenst te betalen door iedereen gezien moet worden!

“Those films are already made, those books are already written. You have to look elsewhere, you have to find it for yourself.”

Jafar Panahi (Taxi Teheran)

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.