Wildlife

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

In de jaren 60, in een pittoresk dorpje in Montana, leeft familie Brinson de Amerikaanse droom. Het geluk vervaagt echter snel wanneer vader Jerry (Jake Gyllenhaal) zijn baan kwijtraakt. Vanaf dat moment wordt zoon Joe gedwongen de man van het huis te zijn en ziet hij hoe zijn moeder (Carey Mulligan) zichzelf probeert los te koppelen van haar man. Wildlife is een ijzersterk, realistisch drama over het wildste deel van ons bestaan; het leven zelf.

Cinetree deelt 'Wildlife'

Fotowaardig

Door Nikki Nilwik

‘Even lachen naar het vogeltje’ was als kind wellicht een van de meest irritante opmerkingen die je ouders konden maken. Altijd maar dat poseren voor een foto die je toch nooit zou bekijken. Toch krijgt deze opmerking naar mate we ouder worden een hele andere lading. Nu begrijpen we dat ‘even lachen naar het vogeltje’ niet alleen betekent dat iedereen mooi op het eindresultaat staat. Het betekent ook dat iedereen op de foto even moet doen alsof alles goed is – ongeacht de echte situatie.

De foto-situatie in Wildlife is die van het perfecte Amerikaanse gezin Brinson, bestaande uit hardwerkende vader Jerry, ideale huisvrouw Jeanette en hun slimme zoon Joe. In de jaren 60, in een pittoresk dorpje in de staat Montana, leven zij de Amerikaanse droom. Dat is, zoals gezegd, de situatie zoals deze overkomt op een foto – de échte situatie is helaas niet zo rooskleurig. Deze bestaat namelijk uit een vreselijk disfunctioneel gezin, waarin zoon Joe (Ed Oxenbould) volwassener blijkt dan allebei zijn ouders. Vader Jerry (gespeeld door Jake Gyllenhaal!) besluit het gezin namelijk tijdelijk te verlaten om bosbranden te gaan blussen. Niet omdat hij een brandweerman in hart en nieren is en graag zijn dorp wil helpen, maar meer omdat Jerry na het verliezen van zijn baan al z’n trots is kwijtgeraakt. Joe’s moeder (de altijd indrukwekkende Carey Mulligan) probeert thuis de eindjes aan elkaar te knopen, maar gaat al snel ten onder aan deze druk – met Joe als toeschouwer op de eerste rij. De echte situatie van de familie Brinson is helaas dus niet zo fotowaardig, maar juist dit maakt de familie herkenbaar en toegankelijk. Want niemands gezin is perfect, toch?

Wildlife is het regiedebuut van acteur Paul Dano en net als met zijn ijzersterke rollen (12 Years a Slave en Prisoners waren eerder al te zien op Cinetree) weet hij ook als regisseur veel indruk te maken. Met zijn steengoede oog voor detail legt Dano de grauwe, bijna wanhopige sferen waarin deze familie zich bevindt zeer getroffen vast en creëert hij een prachtig, meeslepend drama. Voeg daar nog eens het ijzersterke toneelwerk van Gyllenhaal, Mulligan en Oxenbould aan toe en je krijgt een eersteklas familieportret.

Must-see, omdat:

 • 1. Jake Gyllenhaal (Brokeback Mountain), Carey Mulligan (The Great Gatsby, Promising Young Woman) en Ed Oxenbould gigantisch sterk acteren in dit drama.

 • 2. Wildlife genomineerd werd voor prijzen op Cannes en Sundance Film Festival – er zijn mindere festivals om op genoemd te worden.

 • 3. Dit het regiedebuut is van de bekende acteur Paul Dano, die blijkbaar van alle (film)markten thuis is.

“People are drawn to things they shouldn’t be. ”

Jeanette (Wildlife)

Deze films werden ook geselecteerd door Cinetree

Uit de schaduw

De kracht van geven met Teun Toebes

Moffenmeid

Heartstone

The Hand

2046

Fallen Angels

Happy Together

Chungking Express

In The Mood For Love

The Leisure Seeker

La Pazza Gioia

Fête de Famille

The Dark Horse

Les Ogres

La Última Primavera

Le Grand Bain

Mia Madre

Una via a Palermo

The Farewell Party

Elle S'en Va

Moonrise Carcosa

Ema

Skate Kitchen

Blue Jasmine

The Sapphires

The Angels' Share

Naissance des pieuvres

Café de Flore

Todos lo Saben

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand