5 documentaires voor een nieuw perspectief

Door Amal • 7 okt 2020

Hoe is het om een bekende popster te zijn? Of om een vrouw te zijn, in plaats van een man? Hoe is het om te leven in een oorlogsgebied? En als je in Amerika was opgegroeid, of 60 jaar geleden, hoe had je jeugd er dan uitgezien?

Je in iemand anders verplaatsen is lastig, maar door mee te kijken met het perspectief van een ander, leer je over de wereld, krijg je meer begrip en ga je dingen zelf eens van een andere kant bekijken. Deze documentaires helpen je daarbij.

Écht gebeurd en écht de moeite waard: dit zijn 5 docu’s voor een nieuw perspectief.

1. Amy

Een hele intieme documentaire over het leven van Amy Winehouse, de popzangeres die op jonge leeftijd een enorm succes werd met meeslepende liedjes als Valerie en Back to Black. De film laat zien dat beroemd zijn een enorme keerzijde heeft, zeker voor Amy. In Amy krijg je op een ontroerende en heftige manier een kijkje in het leven van deze waanzinnige muzikante. Een verhaal dat je niet snel loslaat.

I Am Not Your Negro is een film over de pijnlijke, racistische geschiedenis van Amerika. Met de recente moorden op Breonna Taylor en George Floyd is deze documentaire nog steeds ontzettend relevant. Op meeslepende en confronterende wijze weet regisseur Raoul Peck de witte bevolking een spiegel voor te houden. Daarmee is I Am Not Your Negro niet alleen heel leerzaam, maar ook een enorme eye-opener. Deze film moet je zien!

Veel documentaires kijken terug op gebeurtenissen in het verleden, maar niet bij Citizenfour. In dit bloedstollende verslag ben je erbij op het kritieke moment dat Edward Snowden besluit documenten te lekken waarmee hij bekend maakt dat geheime diensten op grote schaal gesprekken onderscheppen van burgers. Zoals curator Dirk van der Straaten van Movies that Matter over deze film zei: “Het heeft mijn kijk op de wereld zo dusdanig veranderd dat je nooit meer op dezelfde manier gebruikt maakt van de telefoon op je hotelkamer.” Een van de meest verontrustende documentaires van deze tijd.

4. Woman

Niet één, maar 50 nieuwe perspectieven. Dat is Woman, een documentaire over wat het betekent om vrouw te zijn. In de film zie je interviews met 2000 vrouwen uit 50 verschillende landen, die stuk voor stuk hun eigen invulling geven aan vrouw zijn. Veel thema’s komen voorbij, van moederschap en het huwelijk tot economische onafhankelijkheid, seksualiteit en meer. In een Cinetree recensie zei Lise Sloot: “Na het kijken van de film ben je trots om vrouw te zijn en om wat we - met al onze tegenslagen - hebben bereikt.”

Door van dichtbij verslag te leggen van de oorlog in Syrië, bracht de maakster van For Sama haar leven in gevaar. Juist dat is wat deze documentaire zo indringend maakt. Anders dan op het Nederlandse nieuws zie je de gruwelijkheden die dagelijks in Aleppo plaatsvonden vanuit een Syrisch en vrouwelijk perspectief. De filmmaakster is zwanger en wanneer gevaar steeds dichterbij komt, staat ze voor een dilemma: vluchten of blijven? Een nieuw perspectief dat heel veel indruk maakt.

I keep filming, it gives me a reason to be here.

Waad al-Kateab (For Sama)