For Sama
Kijk je ogen uit.
€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.
Regisseur en burgerjournalist Waad al-Kateab legde vijf jaar lang het keiharde, dagelijkse leven in Aleppo vast. For Sama is misschien wel de documentaire die de afgelopen jaren het meeste indruk op ons maakte. Waarom laat de wereld dit gebeuren? Als er één documentaire in staat is om ons weer verbonden met elkaar te laten voelen, is het For Sama. Een absolute must-see voor iedereen.
Waarom laat de wereld dit gebeuren?
For Sama is misschien wel de documentaire die de afgelopen jaren het meeste indruk op ons maakte; die weken-, zo niet maandenlang in ons hoofd is blijven rondspoken. Hoe kunnen we zo lang blind zijn geweest voor zulk groot onrecht?
In 2011 begint de Syrische studente Waad Al-Kateab momenten uit haar leven vast te leggen op camera. Al-Kateab zit in het vierde jaar van haar studie wanneer de Syrische revolutie begint. Ze filmt de faculteit en de studenten bij wie het vuur is aangewakkerd; de vrije studenten van de universiteit van de revolutie, zoals ze hen zelf noemt. Bij de eerste protesten treedt het Syrische leger direct resoluut op, en vanaf dat moment gaat het eigenlijk van kwaad tot erger.
We zijn hier niet om een politieke boodschap uit te dragen, ook Al-Kateab is dat niet. Waar je ook in gelooft, wat je voorkeuren ook zijn, één ding is zeker: niemand zou de kwellingen, angsten en pijn moeten doorstaan die de mensen in Aleppo hebben doorstaan. Huizen verwoest, honger, complete families opgebroken, vrienden, familie, broertjes en zusjes verloren; voor bijna iedereen die in Aleppo is gebleven, werd dit de realiteit. Al-Kateab bleef al die tijd filmen omdat het haar manier was om iets belangrijks achter te laten. Ze had niet verwacht de situatie te overleven, maar wist dat ze met haar beelden iets zou achterlaten om de rest van de wereld te laten zien wat er in Aleppo gebeurd is.
Al-Kateab zegt het zelf in For Sama: waarom laat de wereld dit gebeuren? Het antwoord hebben we niet, maar laten we ons best doen om zoveel mogelijk ogen te openen voor wat er is gebeurd en voor wat er helaas nog altijd gebeurt. Laat For Sama vooral ook zien aan de mensen bij wie onbegrip overheerst – want als er één documentaire in staat is om ons weer verbonden met elkaar te laten voelen, is het deze.
Cinetree-lid Pepijn“Kijk deze documentaire met mensen van wie je houdt. Praat erover en leer ervan.”
Must-see omdat:
1. For Sama met prijzen overladen werd en onder andere de prijs voor Beste Documentaire op het Filmfestival van Cannes won.
2. Deze documentaire, in ieder geval op ons, meer indruk maakte dan alle andere films en documentaires die we de laatste tijd hebben gezien.
3. Je ziet hoe een land in vijf jaar compleet kan veranderen. Wat begint als een hoopgevende revolutie, eindigt in een onherkenbare, kapot gebombardeerde stad.
Film in feiten
1. Waad Al-Kateab besloot deze documentaire te maken omdat de Syrische media niks lieten zien over de gruwelijkheden die dagelijks in Aleppo plaatsvonden.
2. Al-Kateab begon in 2011 aan For Sama, toen ze nog maar 21 jaar oud was. Vijf jaar lang ging ze door met filmen, wat uiteindelijk leidde tot ruim 500 uur aan beelden van haar stad en familie.
3. Al-Kateab vluchtte uiteindelijk in 2016 naar Turkije, tijdens de vlucht was ze zwanger van Sama’s kleine zusje Taima. Inmiddels woont het gezin veilig in het Verenigd Koninkrijk.
Waad Al-Khateab (For Sama)“The sound of our songs was louder than the bombs falling outside.”
Kijk je ogen uit.
€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.