For Sama

Spreading great stories

 • Maandelijks 15 films & docu’s die je bijblijven

 • Geselecteerd en ingeleid door experts

 • 30% korting op huurfilms

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Regisseur en burgerjournalist Waad al-Kateab legde vijf jaar lang het keiharde, dagelijkse leven in Aleppo vast. For Sama is misschien wel de documentaire die de afgelopen jaren het meeste indruk op ons maakte. Waarom laat de wereld dit gebeuren? Als er één documentaire in staat is om ons weer verbonden met elkaar te laten voelen, is het For Sama. Een absolute must-see voor iedereen.

Cinetree-founder Hanna Verboom over 'For Sama'

Waarom laat de wereld dit gebeuren?

For Sama is misschien wel de documentaire die de afgelopen jaren het meeste indruk op ons maakte; die weken-, zo niet maandenlang in ons hoofd is blijven rondspoken. Hoe kunnen we zo lang blind zijn geweest voor zulk groot onrecht?

In 2011 begint de Syrische studente Waad Al-Kateab momenten uit haar leven vast te leggen op camera. Al-Kateab zit in het vierde jaar van haar studie wanneer de Syrische revolutie begint. Ze filmt de faculteit en de studenten bij wie het vuur is aangewakkerd; de vrije studenten van de universiteit van de revolutie, zoals ze hen zelf noemt. Bij de eerste protesten treedt het Syrische leger direct resoluut op, en vanaf dat moment gaat het eigenlijk van kwaad tot erger.

We zijn hier niet om een politieke boodschap uit te dragen, ook Al-Kateab is dat niet. Waar je ook in gelooft, wat je voorkeuren ook zijn, één ding is zeker: niemand zou de kwellingen, angsten en pijn moeten doorstaan die de mensen in Aleppo hebben doorstaan. Huizen verwoest, honger, complete families opgebroken, vrienden, familie, broertjes en zusjes verloren; voor bijna iedereen die in Aleppo is gebleven, werd dit de realiteit. Al-Kateab bleef al die tijd filmen omdat het haar manier was om iets belangrijks achter te laten. Ze had niet verwacht de situatie te overleven, maar wist dat ze met haar beelden iets zou achterlaten om de rest van de wereld te laten zien wat er in Aleppo gebeurd is.

Al-Kateab zegt het zelf in For Sama: waarom laat de wereld dit gebeuren? Het antwoord hebben we niet, maar laten we ons best doen om zoveel mogelijk ogen te openen voor wat er is gebeurd en voor wat er helaas nog altijd gebeurt. Laat For Sama vooral ook zien aan de mensen bij wie onbegrip overheerst – want als er één documentaire in staat is om ons weer verbonden met elkaar te laten voelen, is het deze.

Must-see omdat:

 • 1. For Sama met prijzen overladen werd en onder andere de prijs voor Beste Documentaire op het Filmfestival van Cannes won.

 • 2. Deze documentaire, in ieder geval op ons, meer indruk maakte dan alle andere films en documentaires die we de laatste tijd hebben gezien.

 • 3. Je ziet hoe een land in vijf jaar compleet kan veranderen. Wat begint als een hoopgevende revolutie, eindigt in een onherkenbare, kapot gebombardeerde stad.

Film in feiten

 • 1. Waad Al-Kateab besloot deze documentaire te maken omdat de Syrische media niks lieten zien over de gruwelijkheden die dagelijks in Aleppo plaatsvonden.

 • 2. Al-Kateab begon in 2011 aan For Sama, toen ze nog maar 21 jaar oud was. Vijf jaar lang ging ze door met filmen, wat uiteindelijk leidde tot ruim 500 uur aan beelden van haar stad en familie.

 • 3. Al-Kateab vluchtte uiteindelijk in 2016 naar Turkije, tijdens de vlucht was ze zwanger van Sama’s kleine zusje Taima. Inmiddels woont het gezin veilig in het Verenigd Koninkrijk.

“The sound of our songs was louder than the bombs falling outside.”

Waad Al-Khateab (For Sama)

Deze films werden ook geselecteerd door Hanna Verboom

Rafaël

The Hundred-Foot Journey

Perfetti sconosciuti

Monk

God Only Knows

Ma vie de Courgette

Dolfje Weerwolfje

School Life

That Sugar Film

Florence Foster Jenkins

Dirty God

Life Itself

Green Book

The Red Turtle

Slumdog Millionaire

170 Hz

Amélie

Once

Still Alice

A Late Quartet

Mandela: Long Walk to Freedom

Young@Heart

Virgin Mountain

Jusqu'à la garde

I, Daniel Blake

Dheepan

L'Odyssée

Turist

Human

Life, Animated

A Bigger Splash

The Party

American Hustle

Doof Kind

So Help Me God

Captain Fantastic

La Grande Bellezza

Suffragette

45 years

Spreading great stories

 • Maandelijks 15 films & docu’s die je bijblijven

 • Geselecteerd en ingeleid door experts

 • 30% korting op huurfilms

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand