Woman

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Van Yann Arthus-Bertrand, maker van de indrukwekkende documentaire Human, is er nu Woman: een intiem en inspirerend portret van tweeduizend vrouwen uit vijftig verschillende landen. Een film over vrouwelijkheid en de leefomstandigheden voor vrouwen, die in veel delen van de wereld nog verre van ideaal zijn.

Actrice Monic Hendrickx over 'Woman'

Een ode aan de vrouw

Oh vrouwen; zo gepassioneerd, liefdevol en sterk, maar soms zo vreselijk ondergewaardeerd. Geboren of gekozen vrouwen, jonge of oude vrouwen, witte of zwarte vrouwen, allemaal zijn we sterk en dat moet gevierd worden. En welke film dient hier beter voor dan de bijzondere documentaire Woman?

Het 1,5 uur durende Woman, geregisseerd door Yann Arthus-Bertrand (Human) en Anastasia Mikova, bestaat bijna volledig uit prachtige close-ups van vrouwen die vertellen – over alles. We horen en zien wat vrouwen uit alle hoeken van de wereld vinden van werken, kinderen krijgen, trouwen, het lichaam, seks en nog veel meer. Geen enkel onderwerp dat vrouwen bezighoudt, is te taboe om te bespreken. Zo geeft Woman maar liefst 2000 vrouwen uit 50 verschillende landen een stem, en deze stem is belangrijk. Want als er één ding is dat deze adembenemende documentaire duidelijk maakt, is het dat vrouwen helaas nog steeds aan het kortste eind trekken. Stuk voor stuk vertellen vrouwen van over de hele wereld over het onrecht dat hen is aangedaan; discriminatie, verkrachtingen, besnijdenissen en uithuwelijking, alles komt aan bod. Dit is slopend en misschien nog wel slopender omdat de verhalen niet nieuw zijn maar toch nog altijd aan de orde van de dag en het nog steeds niet opgelost is. Maar juist daarom is deze documentaire zo belangrijk om te zien.

Het is zwaar om vrouw te zijn – dat blijkt duidelijk uit Woman. Maar gelukkig zitten er ook veel mooie dingen aan vast die het echte leven én deze documentaire verlichten. De regisseurs wisselen zware verhalen namelijk af met gevoelige en blije vertellingen over verschillende passies of de onevenaarbare moederliefde. Hierdoor wordt Woman een verbluffend en intiem portret dat je vooral zal verwonderen en je, al is het maar voor even, verder laat kijken dan je gewoonlijke bubbel. Woman brengt namelijk oneindig veel diverse vrouwen in beeld die stuk voor stuk, met hun onmeetbare krachten, ons westerse stereotype van ‘de perfecte vrouw’ vernietigen. Een van de vrouwen die haar verhaal vertelde in Woman zei het volgende: “Voor veel vrouwen is vrouw-zijn een geschenk van de natuur. Voor mij is het een cadeau aan mezelf.” Soms is het inderdaad goed jezelf een cadeau te gunnen; laat het deze keer alsjeblieft het kijken van Woman zijn. Want hoe meer mensen deze fantastische documentaire zien, hoe mooier onze wereld zal worden.

Must-see, omdat:

  • 1. De film een ode is aan de vrouw, maar ook aan culturele diversiteit. Je ziet onder andere vrouwelijke staatshoofden, beauty queens, buschauffeurs en moeders voorbijkomen, allemaal met hun eigen visie op het leven.

  • 2. Er ontzettend veel verschillende (maar stuk voor stuk belangrijke) onderwerpen aan bod komen: moederschap, opleiding, huwelijk, economische onafhankelijkheid, seksualiteit, menstruatie, abortus en meer.

  • 3. Het geen documentaire van Arthus-Bertrand zou zijn, als er geen waanzinnig mooie beelden in voor zouden komen. Net als bij Human zit je ruim anderhalf uur lang met open mond te kijken naar de prachtige vrouwen en adembenemende landschappen.

Film in feiten

  • 1. Yann Arthus-Bertrand is een Franse fotograaf, die in eerste instantie vooral bekend werd om zijn fenomenale luchtfoto’s. Sinds 2006 maakt hij ook documentaires, waarvan Human misschien wel de beroemdste (en onze grote favoriet) is.

  • 2. Tijdens het maken van Human merkten Arthus-Bertrand en Mikova dat mannen niet aarzelden om plaats te nemen voor de camera, terwijl vrouwen vaak ontzettend terughoudend waren. Het belang van een documentaire als Woman, waarin juist de vrouw centraal staat, was voor beide makers dan ook snel duidelijk.

  • 3. Een deel van de beelden uit Woman zijn geschoten door Peter Lindbergh, de iconische fotograaf die in september 2019 overleed.

“I always saw myself as a bird. Not a chicken, but a great falcon flying high above the sky.”

Woman

Deze films werden ook geselecteerd door Monic Hendrickx

Liebe in den Gängen

Le Jeune Ahmed

Médecin de Campagne

Gloria

Jeune et Jolie

The Paradise Suite

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.