Amy

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Onze favoriete documentaire aller tijden? Dat is het prijswinnende Amy! Over het leven en de carrière van singer/songwriter Amy Winehouse. Deze ontroerende, intieme documentaire is een ode aan een waanzinnige muzikante, maar leert ons ook een belangrijke les.

Zangeres & Actrice Wende over 'Amy'

Amy, Amy, Amy

Maar weinig mensen is het gigantische talent beschoren waarover de jonge soulzangeres Amy Winehouse bezat. Op 20 oktober is het precies 19 jaar geleden dat haar debuutalbum Frank werd uitgebracht. Met dit ijzersterke album zette Winehouse zichzelf direct op de kaart van de (Britse) muziekwereld; het album werd niet alleen genomineerd voor een Mercury Prize, maar won ook een Ivor Novello Award (voor Beste Single) en stond jarenlang in de top 100.

Haar grote succes had echter ook een enorme keerzijde; de twintiger kampte jarenlang met een eetstoornis en een ernstige alcohol- en drugsverslaving. Op 27-jarige leeftijd overlijdt Amy dan ook aan de gevolgen van haar verslavingen. Naar aanleiding van haar tragische dood besloot de Britse regisseur Asif Kapadia in 2015 een documentaire te maken over het leven en werk van deze jonge artieste. In de context van haar leven, zoals getoond in Amy, worden de songteksten van de soulzangeres nog schrijnender dan ze al waren.

Deze ontroerende en heftige documentaire is een ode aan een waanzinnige muzikante, maar moet volgens zangeres Wende ook een les zijn: “Amy laat zien hoe wij als mensen iemand eigenlijk de vernieling in willen zien gaan. En in het geval van Amy Winehouse was er niemand die haar heeft willen of kunnen beschermen; niet tegen zichzelf of tegen die kracht.” Wij hadden dit niet beter kunnen verwoorden. Laten we nooit meer iemand zó de afgrond in helpen.

Must-see, omdat:

  • 1. Amy Winehouse moderne pop herdefinieerde in de twee afgelopen decennia.

  • 2. De film bijzonder dichtbij komt dankzij archiefmateriaal en verhalen van vrienden & familie.

  • 3. Het kijken van deze docu heel Winehouse’s oeuvre in een nieuw licht zet, doordat de directe inspiratie van al haar teksten wordt blootgelegd.

Film in feiten

  • 1. Amy’s familie werkte graag aan de film mee nadat ze het vorige werk van regisseur Asif Kapadia hadden gezien (die veel succes boekte met Senna in 2010). Amy’s vader, Mitch Winehouse, vond uiteindelijk dat de film Amy in een te negatief daglicht zette.

  • 2. Na het zien van de film schreef Metallica-frontman James Hetfield het nummer ‘Moth into Flame’.

  • 3. Ondanks dat Winehouse een reputatie opbouwde regelmatig verdovende middelen te gebruiken, was ze volgens het autopsierapport clean toen ze overleed. Haar familie speculeerde hierop dat haar dood misschien veroorzaakt kon zijn door de plotse onthouding.

“If she had lived, I would have said: slow down, you're too important. Life teaches you how to live it, if you live long enough.”

Tony Bennett (Amy)

Deze films werden ook geselecteerd door Wende

Das Weisse Band

Pina

Borgman

20.000 Days on Earth

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.