Amy

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Een intieme documentaire over het leven en carrière van singer/songwriter Amy Winehouse.

Zangeres & Actrice Wende deelt 'Amy'

Amy, Amy, Amy

Maar weinig mensen is het gigantische talent beschoren waarover de jonge soulzangeres Amy Winehouse bezat. Op 20 oktober, is het precies vijftien jaar geleden dat haar debuutalbum _Frank_werd uitgebracht. Met dit ijzersterke album zette Winehouse zichzelf direct op de kaart van de (Britse) muziekwereld; het album werd niet alleen genomineerd voor een Mercury Prize, maar won ook een Ivor Novello Award (voor Beste Single) en stond jarenlang in de top 100.

Haar grote succes had echter ook een enorme keerzijde; de twintiger kampte jarenlang met een eetstoornis en een ernstige alcohol- en drugsverslaving. Op 27-jarige leeftijd overlijdt Amy dan ook aan de gevolgen van haar verslavingen. Naar aanleiding van haar tragische dood besloot de Britse regisseur Asif Kapadia in 2015 een documentaire te maken over het leven en werk van deze jonge artieste. In de context van haar leven, zoals getoond in Amy, worden de songteksten van de soulzangeres nog schrijnender dan ze al waren. Deze ontroerende en heftige documentaire is een ode aan een waanzinnige muzikante, maar moet volgens zangeres Wende ook een les zijn: “Amy laat zien hoe wij als mensen iemand eigenlijk de vernieling in willen zien gaan. En in het geval van Amy Winehouse was er niemand die haar heeft willen of kunnen beschermen; niet tegen zichzelf of tegen die kracht.” Wij hadden dit niet beter kunnen verwoorden. Deze ontroerende en heftige documentaire is een ode aan een waanzinnige muzikante maar geeft ook een belangrijke boodschap mee: laten we nooit meer iemand zó de afgrond in helpen

Must-see, omdat:

 • 1. Amy Winehouse herdefinieerde moderne pop het afgelopen decennium

 • 2. De film komt bijzonder dichtbij dankzij archiefmateriaal en verhalen van vrienden & familie

 • 3. Het kijken van deze docu zet heel Winehouse’s oeuvre in nieuw licht doordat de directe inspiratie van al haar teksten wordt blootgelegd

Film in feiten

 • Amy’s familie werkte graag aan de film mee nadat ze het vorige werk van regisseur Asif Kapadia hadden gezien (die veel succes boekte met ‘Senna’ (2010)). Haar vader, Mitch Winehouse, vond uiteindelijk dat de film Amy in een te negatief daglicht zette.

 • Na het zien van de film schreef Metallica frontman James Hetfield het nummer ‘Moth into Flame’.

 • Ondanks het feit dat Winehouse een reputatie opbouwde regelmatig verdovende middelen te gebruiken was ze volgens het autopsierapport clean toen ze overleed. Haar familie speculeerde hierop dat haar dood misschien veroorzaakt kon worden door de plotse onthouding.

“If she had lived, I would have said:. slow down; you're too important. Life teaches you, really how to live it, if you could live long enough.”

Tony Bennet (Amy)

Deze films werden ook geselecteerd door Wende

Pina

Borgman

20.000 Days on Earth

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand