7 bijzondere filmfamilies

Door Stefanie Gordin • 16 dec 2020

Deze maand focussen we ons nog meer op familie dan anders, want het is nu eenmaal een periode waarin we het liefst allemaal samen komen om gezellig naar (heel veel) films te kijken. Hoewel we dit nu vaker op afstand moeten doen, blijft familie enorm belangrijk. Daarom delen we een lijstje van zeven families die allemaal een belangrijke rol spelen in de filmwereld. Van Hollywood tot Nederland, de hele wereld rond.

1. De familie Fonda

We gaan terug in de tijd om de eerste generatie van de familie Fonda te ontdekken. Het begon allemaal met Henry Fonda, die zijn Hollywood-debuut maakte in 1935 en vervolgens in meer dan tachtig films verscheen, zoals in My Darling Clementine (1946). Velen positioneerden Henry Fonda als de typische Amerikaanse held. Hij ontving zijn eerste Academy Award voor beste acteur pas op 76-jarige leeftijd voor de film On Golden Pond (1981) – waar eveneens zijn dochter Jane Fonda in meespeelde. Zijn kinderen besloten zonder aarzeling om in de voetsporen van hun vader te stappen. Zijn zoon, Peter Fonda, is vooral bekend door het schrijven van en spelen in Easy Rider (1969). Zijn dochter, Jane Fonda, is zelfs tweevoudig Oscarwinnaar en één van de grootste actrices van haar generatie. Ze heeft zich in de laatste jaren ingezet als politiek activist en feministisch icoon. Peter’s dochter, Bridget Fonda, en Jane’s zoon, Troy Garity, beide acteurs, zetten momenteel de familie-erfenis voort tot een derde generatie.

2. De gebroeders Jean-Pierre en Luc Dardenne

De gebroeders Dardenne zijn twee handen op één buik. Deze twee Belgische regisseurs hebben wereldwijd bekendheid gekregen met hun aangrijpende, maatschappelijk geëngageerde films zoals Le Gamin au Vélo en Deux jours, une nuit. Ze gebruiken vaak een realistische stijl en bijzondere technieken in hun films. In 1999 kregen de gebroeders Dardenne wereldwijd erkenning dankzij hun eerste Gouden Palm voor Rosetta. In 2005 namen ze hun tweede Gouden Palm in ontvangst voor de film l’Enfant, een verhaal over de onzekere levensomstandigheden van een jong koppel. Volgens de gebroeders Dardenne is het als regisseurs een verantwoordelijkheid om mensen te tonen dat ze iemand anders kunnen worden en daarom focussen ze zich op personages die het gevoel hebben dat ze nergens thuishoren.

3. Familie Skarsgård

Het verhaal van deze familie begon allemaal met Stellan Skarsgård, die al sinds de jaren zeventig acteert. Hoewel hij zijn carrière in Zweden begon, maakte Stellan de sprong naar Hollywood met zijn rol in Good Will Hunting uit 1997. Sindsdien heeft hij in enorm veel films gespeeld en is hij een veelgeprezen acteur. Stellan Skarsgård heeft acht (ja, acht!) kinderen en blijkbaar heeft zijn beroep veel van zijn kinderen geïnspireerd, want vier van hen zijn acteurs. Alexander Skarsgård kennen we van True Blood en Big Little Lies. Zijn jongere broer, Bill Skarsgård, speelde Pennywise in horrorfilm IT. In april 2018 maakte tot slot ook Gustaf Skarsgård zijn debuut in het tweede seizoen van televisieserie Westworld. Het is in ieder geval een familie om niet snel uit het oog te verliezen.

4. De familie Coppola

Francis Ford Coppola is het kloppend hart van de familie Coppola. Zijn moeder en vader waren kinderen van Italiaanse immigranten die naar New York verhuisden om een gezin te stichten. Hij regisseerde The Godfather (1972), Apocalypse Now (1979) en The Outsiders (1983). Zijn dochter is tegenwoordig ook uitgegroeid tot een van de bekendste regisseurs van Hollywood. Sofia staat bekend om haar rustige, introspectieve films die vaak focussen op onrustige vrouwelijke personages en hun innerlijke leven. De vrouwelijke melancholie doordringt in al haar films, waaronder in Lost in Translation (2003) waarvoor ze de Acadamy Award voor Best Original Screenplay won. Daarnaast werkt Sofia Coppola vaak samen met haar broer Roman Coppola die regisseur, scenarist, producent en acteur is. Hij heeft ondertussen al samengewerkt met Wes Anderson - voor wie hij bijvoorbeeld meeschreef aan Moonrise Kingdom (2012) en Isle of Dogs (2018).

5. De Wachowski’s

Lana Wachowski (geboren als Laurence Wachowski) en Lilly Wachowski (geboren als Andrew Wachowski) zijn twee transgender zussen en bekend van hun regie- en schrijfwerk voor verscheidene films. Ze waren samen onder andere verantwoordelijk voor de sciencefictionfilms The Matrix (1999), V for Vendetta (2005) en Cloud Atlas (2012). De Wachowski’s vertellen graag verhalen uit meerdere delen. Ze zijn vroeger opgegroeid met stripboeken en de Tolkien-trilogie en dit had grote invloed op hun films. Lana Wachowski is vooral geïnspireerd door de onverklaarbare aard van het universum, een van de thema’s die in hun oeuvre wordt uitgedrukt. Ook was Stanley Kubrick’s 2001: A Space Odyssey een grote inspiratie voor Cloud Atlas. Laten we hopen dat ze in de toekomst nog meer films maken die ons aan het denken zetten.

6. De familie El-Hamus

Toen Sabri Saad El-Hamus economie studeerde aan de universiteit in Egypte, kwam hij voor het eerst in aanraking met boeken van Jean-Paul Sartre en Albert Camus. Dat leidde ertoe dat hijvoor het eerst praatte met mensen over politiek en vrijheden. In Egypte bleek hij zich toch niet helemaal thuis te voelen, dus vertrok hij op zijn twintigste naar Nederland. Daar begon hij aan zijn carrière als acteur en speelde hij in verschillende televisieseries en films. Zijn carrière had uiteindelijk een grote invloed op zijn kinderen, Shady, Ashgan en Shahine, want ze zijn tegenwoordig allen werkzaam in het filmvak. Shady is regisseur en scenarist, Ashgan is regisseur en scenarist en Shahine is acteur (De Belofte van Pisa). Een familie die we niet zouden willen missen in Nederland.

7. De zussen Elle Fanning en Dakota Fanning

De twee zussen Elle Fanning (Somewhere) en Dakota Fanning begonnen allebei aan hun professionele carrière voordat ze tien jaar oud waren. Sindsdien hebben de actrices allebei indrukwekkende filmografieën verzameld die afwisselen van kindvriendelijke films tot keiharde drama’s. Hoewel ze in enorm veel films gespeeld hebben, is er nog geen samenwerking tussen de twee zussen geweest (enkel in I Am Sam uit 2001, waarin Elle een jongere versie speelde van Dakota). Maar hier komt gelukkig snel verandering in. Zo blijkt dat de zussen zich volop voorbereiden om samen te werken aan een aankomende film, The Nightingale (onder regie van Mélanie Laurent!). De film vertelt het verhaal van twee zussen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door het Franse verzet navigeerden. Iets om naar uit te kijken dus!